Home » Smart speaker reviews » JBL Link 500 review

JBL Link 500 review

Door Rob | Laatste update: 5 augustus 2019

De JBL Link 500 is de allergrootste smart speaker van JBL. Deze prachtige smart speaker is dus niet compact, maar zorgt waarschijnlijk wel voor subliem geluidsresultaat. Ook is de meest prijzige smart speaker in de JBL Link lijn, waarbij er snel vraagtekens ontstaan waarom dit zo is.

Om erachter te komen waarom de JBL Link 500 een interessante speaker voor binnen een smart home zou kunnen zijn, heb ik dit model onlangs uitgebreid getest. In deze JBL Link 500 review 2019 deel ik mijn ervaringen met deze wat grotere slimme speaker. Nu geen tijd om alles door te lezen? Dan kun je ook direct naar mijn review conclusie gaan.

jbl link 500 review

JBL Link 500

De allergrootste smart speaker van JBL is de JBL Link 500. Goed voor geluid en bediening!

Ondersteuning bij de JBL Link 500

De JBL Link is net als de andere speakers in de Link lijn voorzien van Google Assistant. Dit is erg handig: zo kun je aangesloten apparaten met spraak bedienen, evenals de bediening van de speaker zelf. Naast Google Assistant, ontdek ik ook een ingebouwde Chromecast en een ondersteuning voor bluetooth connecties. Dit zie ik ook terug bij de kleinere JBL Link 300.

Gebrek aan poorten voor aansluitingen

Wat ik echter mis bij deze JBL Link 500 zijn de poorten om ook bekabelde verbindingen te kunnen maken. Dit kan een nadeel zijn als je bijvoorbeeld je telefoon of een ander muziekapparaat direct zou willen aansluiten op de speaker.

Google Assistant net zo snel als bij Google speakers

Hoewel je zou denken dat Google Assistant op een ander merk speaker minder kwaliteit zou leveren, is niets minder waar. Door een simpele test blijkt dat de beide assistants even snel reageren.

Mogelijkheden met de Link 500 van JBL

De mogelijkheden van de JBL Link 500 zijn enorm. Helemaal als ik kijk naar de opties binnen een smart home, waar vaak meerdere slimme producten te vinden zijn. Gezien er sprake is van Google Assistant heb je met de Link 500 mogelijkheden om apparaten die dit platform ondersteunen, te koppelen.

jbl link 500 review

JBL Link 500 nu te koop!

Tijdens de CES 2018 werd de JBL Link 500 geïntroduceerd. Je kunt hem nu zelf kopen bij shops als Bol.com!

Bediening: anders dan andere grotere smart speakers

Wat mij ook opvalt is dat de bediening van de Link 500 lijkt op die van de andere JBL Link speakers. Ook hier ontdek ik een Google Assistant knop en volume knoppen. Ook is er een play/pauze knop, waarbij je bij twee keer knoppen naar het volgende nummer kunt gaan (dit is best wel handig!). Bovenop de Link 500 vind ik meerdere knoppen, iets wat bij bijvoorbeeld de grote Google Home Max mis. Je kunt met de knoppen het volume

Koppelingen: Chromecast combinaties en smart home opties

Een andere interessante mogelijkheid is het koppelen van andere Chromecast apparaten! Door de ingebouwde Chromecast in de JBL Link 500 is dit super makkelijk te realiseren. Ook kun je de Link 500 perfect gebruiken voor in een smart home. Door Google Assistant kun je apparaten die dit platform ondersteunen verbinden.

Ik zet een paar voorbeelden op een rij van apparaten die je zoal kunt koppelen en bedienen via de JBL Link 500:

  • Slimme stekkers
  • Slimme lampen
  • Slimme deurbellen
  • Slimme beveiligingscamera’s

Na het koppelen van de apparaten in de Google Home app, kun je ze groeperen en toewijzen aan specifieke ruimtes. Zo kun je met een spraakcommando alle lampen in de woonkamer inschakelen.

Design en uitvoering: JBL Link 500 is de grootste smart speaker?

De JBL Link 500 is de nieuwste en grootste smart speaker van JBL. De nieuwe JBL Link 500 ziet er strak uit en is naast zijn grotere uitvoering ook voorzien van betere speakers dan de andere modellen.

De speaker is het meest geschikt voor de wat grotere woonkamers. De speaker ziet er uit als de andere JBL Link speakers, maar dan een maatje groter. Hij is beschikbaar in een witte en zwarte uitvoering.

Specificaties JBL Link 500

Ik ben op onderzoek uitgegaan naar specifieke kenmerken van de Link 500. Denk aan afmetingen en het gewicht. Check de specificaties hieronder.

KenmerkSpecificaties
Gewicht3.5 kg
Afmetingen370 x 200 x 157 mm
KleurenWit of Zwart
Bluetoothbereik10 meter (gemeten binnenshuis)
Fabrieksgarantie2 jaar

Prijs/kwaliteitsverhouding: klopt deze prijs van de JBL Link 500?

De JBL Link 500 is een interessante keuze voor de wat grotere ruimtes, maar is deze prijs daar ook naar? Ik heb hiervoor gekeken naar de gemiddelde adviesprijzen bij diverse webshops en combineer met dit mijn kwaliteitsoordeel.

Adviesprijs: laag gezien de mogelijkheden

De adviesprijs van de Link 500 is gemiddeld € 249,-. Dit is mijn ogen echt een onwijs scherpe prijs als ik kijk naar het vermogen van de speaker en de mogelijkheden door Google Assistant. Ook alternatieven, waaronder de Google Home Max, zijn zo’n twee keer duurder.

Kwaliteitsoordeel: krachtige smart speaker

Met de JBL Link 500 haal je een grote, krachtige smart speaker in huis. Je geniet van een prima geluidskwaliteit, maar ook van de voordelen van een slimme speaker. In mijn ogen is dit uniek. Het is natuurlijk wel de vraag of je de speaker grotendeels voor het streamen van muziek in huis haalt. Wanneer dit zo is, maak je met deze speaker een goede zet.

Ik kan alleen maar concluderen dat er sprake is van een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding. Hoewel de prijs stukken hoger is dan bijvoorbeeld de kleinere JBL Link 10, is er wel sprake van een veel betere speaker op het gebied van geluidsbeleving.

Conclusie: JBL Link 500 review

In mijn ogen is dit de beste JBL speaker met smart functies op dit moment. De speaker scoort de meeste punten op het gebied van mogelijkheden en ondersteuning. Ook het design vind ik erg strak, hoewel ik wel moet zeggen dat hij enorm groot is. Voor jou beeld: hij is ongeveer net zo groot als de Google Home Max.

Door de hoge scores scoort deze speaker de nummer plaats in de lijst met beste JBL speakers op dit moment. Het is natuurlijk wel een speaker die je met name koopt voor het vermogen en de goede geluidsbeleving. Wil je enkel een smart speaker voor het bedienen van apparaten? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een Google Home Mini, die ook voorzien is van Google Assistant.

JBL Link 500

€ 195
8.3

Ondersteuning

8.0/10

Mogelijkheden

9.0/10

Design en uitvoering

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Voordelen

  • Draadloos
  • Nederlandse ondersteuning
  • Veel mogelijkheden

Nadelen

  • Niet compact
  • Redelijk prijzig
The following two tabs change content below.

Rob

Rob schrijft dagelijks artikelen en adviesgidsen op Mijnspeaker.nl en heeft een passie voor huishoudelijke gadgets. Hij is een van de gezichten achter deze speaker website en is met name liefhebber van slimme speakers. Zoeken via speakers is volgens Rob 'the next big thing'. Ook niet gek dat Rob voorkeur heeft voor speakers van Google, Harman Kardon en Sonos.

Laatste berichten van Rob (toon alles)