Home » Smart speaker reviews » Google Home review

Google Home review

Door Rob | Laatste update: 15 maart 2019

Sinds oktober 2018 is Google Assistant in het Nederlands ondersteund. Dit is fijn: hiermee kun je nu eindelijk Nederlands communiceren met je smart speakers die voorzien zijn van deze Google voice assistant. Google heeft zelf een lijn met speakers: de Google Home smart speakers. Hoewel er vier verschillende modellen zijn, is deze reguliere variant een veel gemaakte keuze voor een smart home.

Onlangs heb ik deze Google Home uitgebreid onder de loep genomen. Ik heb onder andere gekeken naar de mogelijkheden en het design van deze Google smart speaker. Benieuwd naar mijn mening? Lees dan direct mijn Google Home review of ga direct naar mijn conclusie.

google home review

Google Home

De populairste smart speaker op dit moment is Google Home. Dit model is een mooie toevoeging voor een smart home.

Google Home ondersteuning

Laten we allereerst kijken naar de ondersteuning van de Google Home. Ik zoom in op de voice assistant mogelijkheden en de ondersteuning op het gebied van taal! Hierbij kijk ik niet alleen naar de smart speaker zelf, maar ook de ondersteuning van Google zelf en de activiteit van de gebruikers community.

Voice assistant: Google Asssitant

Onder de motorkap van de Google Home wordt gebruik gemaakt van Google Assistant, zoals we natuurlijk kunnen verwachten van Google. Je kunt met Google Assistant allerlei zaken regelen en deze daadwerkelijk gebruiken als persoonlijke assistant. Daarnaast kun je de assistant ook perfect gebruiken voor het bedienen van apparaten, waar ik straks dieper op in ga bij de mogelijkheden.

Bij ondersteuning kijk ik echter ook naar de community. Wat kun je verwachten bij eventuele problemen? Gelukkig heeft Google zelf een uitgebreide gebruikers community, waarbij je negen van de tien keer direct antwoord vind op eventuele problemen. Uiteraard kun je mij ook altijd een berichtje sturen.

Taal: Nederlands

Het is belangrijk om te weten of je in eigen taal kunt communiceren. Hoewel bijna iedereen ervan uit gaat dat Google Assistant nu altijd Nederlands is, klopt dit niet. Zo zijn de Google Home Hub en de Google Home Max ook voorzien van Google Assistant, maar is hier nog niet in het Nederlands mee te communiceren.

Bij de reguliere Google Home gelukkig wel! Je kunt hier sinds oktober 2018 Nederlands mee praten (vraag en antwoord). Vorig jaar rolde Google daarvoor een update uit en was het tevens de introductie van deze Google Home speaker.

google home ondersteuning

Met de Google Home kun je in het Nederlands communiceren!

google home review

Google Home met gratis verzending!

Bij Bol.com kun je de Google Home nu gratis thuis laten bezorgen! Geen verzendkosten en morgen in huis!

Mogelijkheden met Google Home

Onlangs is er een onderzoek verschenen waarin bleek dat Nederlanders vaak nog niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een smart speaker. Zonde, wat je kunt bijvoorbeeld met een Google Home veel meer dan enkel het opvragen van informatie! Ik ga dieper in op de bediening en de koppelingen met Google Home binnen een smart home!

Bediening: daadwerkelijke knoppen

Op de Google Home is geen display te vinden. Echter is er in tegenstelling tot de Google Home Mini wel sprake van zichtbare knoppen. Dit werkt fijner en is niet hinderlijk voor het oog, gezien de knoppen niet meer verlicht zullen zijn als je ze niet gebruikt.

Zoals je verwacht kun je Google Home met spraak aansturen, maar ook gekoppelde apparaten! Zo kun je bijvoorbeeld je slimme lampen koppelen aan Google Home en deze vervolgens activeren met een spraakopdracht. In mijn ogen is dit de meest toegevoegde waarde van een smart speaker, hoewel het vragen naar informatie ook erg handig kan zijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat het spreken tegen een speaker wel moet wennen.

Koppelingen: van lampen tot stekkers!

Op het gebied van koppelingen kun je met Google Home enorm veel binnen een smart home. Bij het koppelen van apparaten dien je altijd goed te letten op de ondersteuning van Google Assistant in dit geval. Het valt me op dat er tegenwoordig steeds meer producten op de markt komen die hiermee kunnen communiceren.

Om je een beeld te geven van de mogelijk te koppelen apparaten, heb ik de meest voorkomende op een rij gezet.

 • Slimme lampen
 • Slimme stekkers
 • Slimme deursloten
 • Slimme deurbellen
 • Slimme beveiligingscamera’s
 • Slimme rookmelders

Met name het koppelen van meerdere apparaten en het creëeren van smart home scenario’s zijn interessant. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen laten knipperen als de batterijen van je slimme rookmelder bijna op zijn en Google Home vragen om de actuele status in percentage hiervan. Handig en veilig!

Design en uitvoering: mooier dan andere speakers?

Ik moet zeggen dat deze Google Home een van de meest strakke en mooie smart speakers op dit moment is. In tegenstelling tot andere speakers ziet deze er daadwerkelijk smart uit. Een JBL Link 300 ziet er bijvoorbeeld echt uit als een luidspreker, maar de Google Home heeft gewoon een wat futuristisch design in mijn ogen.

Hoewel hij een stukje groter is dan de Google Home Mini, is hij niet vervelend groot en kan hij prima op een bijzettafeltje staan. De complete speaker heeft een kunststof behuizing.

google home naast computer

Google Home is qua afmetingen ook prima om naast de PC te zetten

Specificaties van Google Home

Uiteraard heb ik ook de liniaal langs deze smart speaker gelegd en som ik de belangrijkste specificaties voor je op in onderstaande tabel.

KenmerkSpecificatie
Gewicht477 gram
Afmeting96,4 x 142,8 x 96,4mm
KleurWit/Grijs
Bluetooth bereik 19 meter (gemeten binnenshuis)
Fabrieksgarantie1 jaar

Prijs/kwaliteitsverhouding: is Google Home het waard?

De Google Home is op het gebied van prijs de gemiddelde keuze binnen de Google Home speaker lijn. Echter is hij wel stukken duurder dan de kleinere variant, waarbij je nagenoeg geniet van dezelfde slimme functies en eigenschappen. Het enige waar deze ietwat grotere variant beter op scoort is het geluid. Wanneer jij de smart speaker veelal wilt gebruiken voor het streamen van bijvoorbeeld muziek via Spotify op je smartphone, kan dit een slimmere keuze zijn.

Adviesprijs: gemiddelde prijs

Met een advies prijs van € 149,- is de Google Home in vergelijking met andere speakers relatief scherp geprijsd. Echter is de Google Home Mini nog geen € 60,- en geniet je bij deze kleinere variant van ongeveer dezelfde voordelen.

Kwaliteitsoordeel: prima

Voor binnen een smart home is de Google Home een zeer goede keuze. Op het gebied van kwaliteit scoort deze speaker goed, waarbij ik ook heb gekeken naar de moeilijkheidsgraad van de instellingen en mogelijkheden. Het koppelen gaat bijna altijd vlekkeloos en ook op het gebied van ondersteuning is het een kwalitatief hoge smart speaker.

Conclusie van mijn Google Home review

Al met al vind ik de Google Home een prachtige smart speaker met onwijs veel mogelijkheden. Hij ziet er super strak uit, kan met veel apparaten gekoppeld worden binnen een smart home én is goed bij het streamen van muziek via je smartphone.

Echter betaal je wel een stuk meer dan de Google Home Mini, die nagenoeg dezelfde resultaten levert. De verbetering in geluid bij dit model is in mijn ogen zo minimaal met de Google Home Mini, dat je bij het prijsverschil moet afwegen of dit een slimme zet is. Uiteindelijk wil het oog ook wat, waarbij deze wat grotere variant een mooiere keuze is.

Google Home

€ 79
8.3

Ondersteuning

9.0/10

Mogelijkheden

9.0/10

Design en uitvoering

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Voordelen

 • Veel mogelijkheden
 • Strakke vormgeving
 • Makkelijke bediening
 • Nederlands ondersteund

Nadelen

 • Redelijk prijzig
 • Niet draadloos
The following two tabs change content below.

Rob

Rob schrijft dagelijks artikelen en adviesgidsen op Mijnspeaker.nl en heeft een passie voor huishoudelijke gadgets. Hij is een van de gezichten achter deze speaker website en is met name liefhebber van slimme speakers. Zoeken via speakers is volgens Rob 'the next big thing'. Ook niet gek dat Rob voorkeur heeft voor speakers van Google, Harman Kardon en Sonos.

Laatste berichten van Rob (toon alles)