Home » Smart speaker reviews » Google Home Mini review

Google Home Mini review

Door Rob | Laatste update: 3 januari 2022

Een van de populairste smart speakers in Nederland op dit moment is Google Home. Dit komt met name door de Nederlandse ondersteuning van Google Assistant, waardoor je er nu Nederlands mee kunt communiceren. Een mooie budget keuze voor een slimme speaker is de Google Home Mini, de kleinste variant in de Google Home smart speaker lijn.

Ik heb de Google Home Mini uitgebreid getest op de belangrijkste factoren van een slimme speaker. Lees mijn uitgebreide Google Home Mini review of navigeer direct naar mijn conclusie!

google home mini review

Google Home Mini

De Google Home Mini is de meest compacte smart speaker op de markt. Met een Nederlandse ondersteuning makkelijk in gebruik.

Ondersteuning van Google Home Mini

De Google Home Mini is net als de andere Google Home speakers voorzien van Google Assistant. Sinds eind vorig jaar (oktober, 2018) heeft Google een update uitgerold, waarbij de assistant ook Nederlands ondersteund is. Ik ga op beide zaken wat dieper in!

Voice assistant: Google Assistant

Met de Google Home Mini kun je genieten van de voordelen van Google Assistant. Bij deze spraakassistant kun je gebruik maken van diverse functies, waaronder zoeken via spraak. Voor de wat makkelijkere vragen kun je de speaker om hulp vragen. Denk bijvoorbeeld aan de openingstijden van de lokale supermarkt of de weersverwachting voor je naar buiten stapt.

Naast de interactie met de speaker zelf, kun je Google Home Mini ook goed gebruiken voor binnen een smart home. Ik ga straks verder in op de mogelijkheden met Google Assistant binnen een slimme woning.

Taal: Nederlandse ondersteuning

In tegenstelling tot de Google Home Max en de Google Home Hub, is Google Home Mini gewoon Nederlands ondersteund. Dit is echt veel prettiger en makkelijker met specifieke spraakcommando’s. Je begint elke opdracht met “Hé Google…”, wat na een tijdje wel vervelend kan gaan worden.

Hoewel er sprake is van een Nederlandse ondersteuning, moet ik wel erbij vermelden dat er nog veel werk aan de winkel is voor Google. Veel functies die in het Engels beschikbaar zijn, ontbreken nog bij de Nederlandse variant.

google home mini met google assistant

De Google Home Mini werkt met Google Assistant in het Nederlands

Mogelijkheden met Google Home Mini

De Google Home Mini komt qua mogelijkheden overeen met de grotere Google Home. Je kunt er diverse apparaten mee koppelen, waarbij het belangrijk is om te letten of deze Google Assistant ondersteunen. Er valt me echter wel wat op bij het hands-on bedienen van het apparaat zelf, waar ik hieronder graag meer over vertel.

Bediening: onzichtbare knoppen

Bij de reguliere Google Home was ik gewend om gebruik te kunnen maken van zichtbare knoppen, bovenop de smart speaker. Bij de Google Home Mini is dit niet zo: de enige knop die ik kan vinden is de schuifknop voor het uitschakelen van de microfoon. Ook is er geen display, zoals dit bij de Google Home Hub of de Amazon Echo Show het geval is.

De knoppen zijn ‘onzichtbaar’ en werken met een touch aan weerszijde van de Google Home Mini. Met de vier bekende lampjes boven op de smart speaker kun je zien of de Google Home Mini reageert, wat je tevens ook kunt horen met een signaal. Je moet er echt even aan wennen en wanneer je speaker niet actief is zul je vaker moeten tikken om de juiste knop te vinden. Dit kan soms wat vervelend zijn.

Aan de andere kant moet ik hierbij wel zeggen dat je vanzelf steeds sneller de speaker met spraak zult bedienen. Het handmatig harder of zachter zetten van de volume is snel verleden tijd: je kunt dit ook doen met spraak, waarmee de hele knoppenfunctie kan komen te vervallen.

google home mini review

3 maanden gratis YouTube Premium

Bij Bol.com krijg je nu tijdelijk 3 maanden gratis YouTube Premium bij een Google Home Mini!

Koppelingen: eindeloos binnen een smart home

Binnen een smart home is de Google Home Mini een aangename toevoeging. Je kunt er namelijk allerlei apparaten aan koppelen, waarna je deze ook kunt bedienen met spraak. Een goed voorbeeld hiervan zijn slimme lampen, die je kunt activeren met spraak wanneer deze succesvol gekoppeld zijn.

Het meeste voordeel behaal je uit het koppelen van meerdere apparaten, waarna je via Google Assistant deze kunt groeperen en toewijzen aan een specifieke kamer. Een mooi voordeel hierbij is dat je een complete groep met een spraakcommando kunt aansturen. Het handmatig langsgaan van alle lichtknoppen is dus verleden tijd.

Waar je wel altijd goed op moet letten is de ondersteuning van Google Assistant bij apparaten die je wilt koppelen. In veel gevallen ontdek je een logo op de verpakking met “Talks with Google Assistant”. Ik merk daarbij op dat er steeds meer apparaten op de markt komen die dit platform ondersteunen.

Design en uitvoering: is de Google Home Mini mooi?

Na al mijn smart speaker reviews te hebben gedaan, kan ik op dit moment zeggen dat dit de allerkleinste smart speaker op dit moment is. Dit kan erg fijn zijn als je op zoek bent naar een niet opvallende smart speaker voor in de woonkamer.

Het design vind ik mooi, wat ik tevens ook terugzie in alle Google Home speakers. Met een stoffen bescherming van de speaker, zorgt het voor een wat luxueuze uitstraling. De Google Home Mini is in Nederland beschikbaar in twee kleuren: wit en grijs. Echter ben ik online ook foto’s tegengekomen van rode/oranje varianten, die ik Nederland nog niet gezien heb.

design en uitvoering bij smart speaker reviews

De Google Home Mini is de meest compacte smart speaker op dit moment.

Specificaties van Google Home Mini

Om je een beeld te geven van de afmetingen, kleuren en belangrijke metingen, heb ik een overzicht gemaakt. Check deze hieronder in de tabel.

KenmerkSpecificatie
Afmetingen98 x 42 x 98 mm
Gewicht358 gram
KleurWit of donkergrijs
Bluetooth bereik20 meter (binnenshuis)
Fabrieksgarantie1 jaar

Prijs/kwaliteitsverhouding: is de Google Home Mini elke euro waard?

Naast de meest compacte smart speaker, is de Google Home Mini ook het meest voordelige op dit moment. Zelfs met andere merken en goedkope budget alternatieven scoort de Google Home Mini het best op de prijs/kwaliteitsverhouding in mijn ogen.

Adviesprijs: goedkoopste smart speaker

Met een adviesprijs van € 59,- vind je geen andere ‘goedkopere’ smart speaker op de markt. Dit is enorm opvallend, omdat de smart speakers van Google (helemaal in Nederland) de beste keuzes zijn voor het koppelen van apparaten en bij gebruik binnen een smart home.

Kwaliteitsoordeel: top! 

Ik ben enorm te spreken over de kwaliteit van de Google Home Mini. Wel moet ik daarbij een kanttekening zetten: ik merk dat er nog veel moet gebeuren bij de ondersteuning in het Nederlands. Nog lang niet alle functies die wel beschikbaar zijn in het Engels, zijn nog niet terug te vinden op de Nederlandse Google Assistant.

Op het gebied van de kwaliteit binnen een smart home heb ik weinig aan te merken. De koppelingen zijn snel en vooral makkelijk gemaakt en je geniet dan ook van het bedienen van bijvoorbeeld je lampen met spraak. De spraak assistent herkent snel de opdrachten en daarbij zelfs je stem, wat handig kan zijn bij privacy gevoelige informatie. Je wilt natuurlijk niet dat iemand anders via de smart speaker naar jouw herinneringen kan vragen…

Conclusie Google Home Mini review

In mijn ogen scoort de Google Home Mini de meeste punten en komt deze daarmee op nummer 1 in de lijst met beste smart speakers 2022.  Het is een fijne, compacte speaker wat met name een goede keuze is voor een onopvallende variant in de woonkamer.

De kwaliteit van de speaker is top en de combinatie met de lage prijs zorgt voor een geweldige prijs/kwaliteitsverhouding. Ik raad wel aan om deze smart speaker te kiezen als je enkel op zoek bent naar het bedienen van apparaten met spraak. Wil je echt muziek streamen en genieten van een goede geluidskwaliteit, dan is deze speaker wellicht wat minder geschikt. Een goed alternatief zou bijvoorbeeld de JBL Link 10 zijn.

Google Home Mini

€ 48
8.4

Ondersteuning

9.0/10

Mogelijkheden

9.0/10

Design en uitvoering

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Voordelen

  • Scherpe prijs
  • Compact
  • Nederlandse ondersteuning

Nadelen

  • Slechte hands-on bediening
  • Niet draadloos
  • Minder voor muziek