Home » Smart speaker reviews » Apple HomePod review

Apple HomePod review

Door Joep | Laatste update: 15 oktober 2019

Met name voor Apple Fans is de HomePod een veelgemaakte keuze! Deze smart speaker is het enige model van Apple, wat perfect gecombineerd kan worden in slimme woningen waarbij gebruik gemaakt wordt van HomeKit als smart home platform. Met behulp van Siri kun je interactie voeren met deze smart speaker.

Het is echter nog maar de vraag hoe deze slimme speaker van Apple scoort op alle belangrijke kenmerken. Ik heb hem uitgebreid getest en beschrijf in deze Apple HomePod review 2019 mijn ervaringen. Geen behoefte aan de hele test, ga dan direct naar mijn conclusie!

apple homepod 2019

Apple HomePod

De enige Apple smart speaker op dit moment is de Apple HomePod. Voorzien van Siri als spraakassistent.

Ondersteuning van Apple HomePod: Siri

De aangewezen spraakassistent van de Apple HomePod is natuurlijk Apple’s eigen Siri. Een assistent waar de meeste iPhone-eigenaren wel bekend mee zijn. De stap naar een Apple HomePod is dan ook snel gemaakt voor iemand die zelf bijvoorbeeld een iPhone of Apple Watch hebben. Zoek je een slimme speaker met een andere spraakassistent? Bekijk dan ons beste slimme Google Assistant speaker of beste slimme Amazon Alexa speaker overzicht.

Taal

Een nadeel van de Apple HomePod ten opzichte van veel slimme speakers met Google Assistant is dat het niet mogelijk is om de slimme speaker in het Nederlands aan te spreken. Alhoewel veel Nederlanders wel een goed woordje Engels kunnen spreken, is het natuurlijk een stuk prettiger als dat niet nodig is. Wellicht dat het in de toekomst anders is, maar voor nu is het een nadeel dat Engels de aangewezen taal is.

Mogelijkheden: wat kun je met Apple HomePod

Er zijn misschien niet zo veel mogelijkheden met een HomePod als bij slimme speakers met Google Assistant, maar wanneer je goed oplet bij de aanschaf van je slimme producten, dan valt die beperking erg mee. We gaan wat dieper in op de koppelingen met de Apple Homepod en de bediening daarvan.

Bediening

De HomePod van Apple is op een aantal manieren te bedienen. Zo heb je allereerst de aanraakbediening die bovenop de HomePod geplaatst is. Daar zijn een aantal handelingen die je kunt doen om bijvoorbeeld naar een volgend of vorig nummer te gaan, het volume te veranderen of om alsnog Siri op te roepen. Aan Siri kun je natuurlijk uiteenlopende vragen stellen, van het weer tot de afspraken in je kalender. Maar je kunt ook andere (HomeKit) apparaten koppelen en die met Siri op je HomePod bedienen.

Koppelingen

Apple heeft de zogenaamde HomeKit geïntroduceerd, een systeem wat bij verschillende smart home producten geïnstalleerd is die daardoor met Siri te besturen zijn. Denk hierbij aan verlichting, verwarming en deursloten. Heb je slimme HomeKit producten in huis, dan kun je deze dus met een HomePod aansturen.

Apple HomePod scoort op design en uitvoering

De Apple HomePod heeft een strakke uitstraling en in plaats van opvallende knoppen een mooie touchscreen bovenop waarmee je hem gemakkelijk kunt bedienen. De smart speaker is met zijn formaat aan de kleine kant, maar aan het gewicht merk je al snel dat er hoogwaardige onderdelen in zitten. Dat is overigens ook aan het geluid te horen. Je kunt de speaker naar voorkeur zowel in zwart als wit aanschaffen.

Specificaties Apple HomePod

Iedere slimme speaker is net weer anders, daarom maakten we een rijtje met specificaties waar je gelijk kunt zien wat je van de Apple HomePod kunt verwachten.

KenmerkSpecificaties
Gewicht2.5 kg
Afmetingen142 x 172 x 142 mm
KleurenWit of Zwart
Fabrieksgarantie2 jaar
Bluetoothversie5.0
IP-certificering

Prijs/kwaliteitsverhouding: HomePod is prijzig

Kijkende naar andere populaire slimme speakers, valt me op dat kwaliteit van de Apple HomePod niet achter blijft. Echter is hij helaas wel een stuk duurder.

Adviesprijs: 349 euro

Met zijn prijskaartje is hij een stuk duurder dan andere slimme speakers met vergelijkbaar formaat en mogelijkheden. Ben je op zoek zijn naar een slimme speaker met Apple Siri, maar heb je een wat kleiner budget? Bekijk dan ook andere opties in ons beste Siri smart speakers overzicht.

Kwaliteitsoordeel: boven gemiddeld!

Bij aanschaf krijg je kwaliteit zoals je die van Apple kunt verwachten. Bij vergelijking merk je namelijk dat hij een stuk beter klinkt dan soortgelijke speakers en het design erg stijlvol is. Besturing kan via het apparaat zelf, een app of spraak, wat erg prettig is. Boven gemiddelde kwaliteit dus, maar voor een hoge prijs.

Conclusie: Apple HomePod review

We keken eens goed naar wat de Apple HomePod te bieden heeft en merkten dat het mooi apparaat is van hoge kwaliteit met een mooi geluid. Echter is de spraakassistent (nog) niet Nederlands en is de slimme speaker best prijzig. Een groot voordeel is wel dat de HomePod goed samengaat met andere Apple producten en slimme producten met Apple Homekit, waardoor hij een belangrijk deel van je smart home uit kan maken.

Vind je het geen probleem om wat meer te betalen voor een slimme Apple speaker met relatief hoge kwaliteit? Dan is de HomePod natuurlijk een mooie keuze die je niet teleur zal stellen. Ben je benieuwd naar de prijs/kwaliteit verhouding van andere slimme speakers? Bezoek dan ons beste smart speakers overzicht.

Apple HomePod

€ 349
7.8

Ondersteuning

9.0/10

Mogelijkheden

9.0/10

Design en uitvoering

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

5.0/10

Voordelen

  • Goed geluid
  • Voorzien van Siri
  • Makkelijke bediening
  • Nederlands ondersteund

Nadelen

  • Erg prijzig
The following two tabs change content below.

Bram

Bram is een van de gezichten achter Mijnspeaker.nl en heeft een grote passie voor het opstellen van home cinema situaties. Onder het mom 'goede muziek is pas goed met de juiste apparatuur' adviseert Bram bezoekers van Mijnspeaker.nl in de vorm van adviesgidsen en blogs. Bram's favoriete speaker merken? Sonos, Harman Kardon en Denon!

Laatste berichten van Bram (toon alles)