Home » Smart speaker reviews » Amazon Echo Show review

Amazon Echo Show review

Door Rob | Laatste update: 3 januari 2022

Alweer een tijdje geleden heeft Amazon de Amazon Echo Show gelanceerd: een smart speaker voorzien van een extra display. Met name in de keuken kan dit erg handig zijn, denk aan het maken van gerechten waarbij je met vieze handen alsnog met spraak naar informatie kan vragen. Op dit moment is dit de enige display die voorzien is van Alexa ondersteuning.

Afgelopen dagen heb ik de Amazon Echo Show uitgebreid getest. In deze Amazon Echo Show review 2022 deel ik mijn ervaringen met deze smart display. Heb je weinig tijd om de complete review door te lezen? Dan kun je ook gelijk naar mijn conclusie gaan van de Echo Show!

amazon echo show review 2019

Amazon Echo Show

De Amazon Echo Show is een smart speaker voorzien van een display. Een goede hub voor een smart home!

Ondersteuning van de Amazon Echo Show

Hoewel de Amazon Echo Show er totaal anders uit ziet dan andere Amazon speakers, is deze qua functionaliteiten gewoon een smart speaker die voorzien is van een display. Ik ga hieronder dieper in op de aanwezige voice assistant de ondersteuning op het gebied van taal.

Voice assistant: Alexa

Natuurlijk vind ik ook Alexa als spraakassistent onder de motorkap van de Amazon Echo Show. In tegen stelling tot de ander smart speakers kun krijg je niet alleen informatie middels spraak, maar ook visueel via het 7 inch touch-screen.

Taal: nog niet Nederlands, zoals verwacht

Helaas is ook op de Echo Show nog geen sprake van een Nederlandse ondersteuning van Alexa. Officieel is Alexa nog niet in Nederland gelanceerd, evenals de Amazon Echo Show smart display. Dit kan een groot nadeel zijn, gezien het gemak juist ligt in het ‘makkelijk’ aanspreken van een speaker en hiermee kunnen bedienen in je eigen taal.

Mogelijkheden: wat kun je met de Echo Show?

Op het gebied van mogelijkheden kun je met de Alexa speaker hetzelfde als bij de andere Amazon modellen. Echter is er hier dus sprake van een extra scherm, wat onwijs handig kan zijn in bijvoorbeeld de keuken. Laten we kijken naar de bediening en koppelingen van de Echo Show.

Bediening: met spraak en met handen

Waar je normaal gesproken een smart speaker enkel met spraak kunt aanspreken, heb je bij de Echo Show ook de mogelijkheid om meer informatie te krijgen via het scherm. Eigenlijk is het een tablet die verbonden is met een smart speaker. Dit is wel erg handig als je bijvoorbeeld een recept opvraagt in de keuken: je ziet de daadwerkelijke stappen visueel op het scherm.

Zoals je bij Alexa kunt verwachten kun je ook via de Show apparaten aansturen met spraak en deze activeren.

amazon echo show review 2019

Amazon Echo Show in Nederland beschikbaar

Hoewel de Echo Show niet officieel gelanceerd is in Nederland, kun je hem wel kopen via Bol.com.

Koppelingen: koppel lampen en stekkers!

In tegenstelling tot de Amazon Echo Plus, kun je met deze Show enkel Alexa ondersteunende apparaten koppelen (met de Plus kun je ook Zigbee apparaten bedienen). Op zich hoeft dit geen groot nadeel te zijn, gezien veel andere apparaten steeds vaker speciale applicaties aanbieden om alsnog een koppeling te kunnen maken met een speaker die Alexa ondersteund.

Ook komen er steeds vaker apparaten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor een verbinding met Alexa. Hierbij kun je denken aan slimme stekkers, rookmelders en slimme lampen. Nadat een de koppeling is gemaakt, kun je de apparaten groeperen per kamer en deze als een complete groep tegelijk bedienen. Handig en efficiënt!

Design en uitvoering: Amazon Echo speaker met display

Het is eigenlijk appels met peren vergelijken als ik de verschillende Alexa modellen naast elkaar plaats. Zo kan ik zeggen dat de Amazon Echo 2 mooier is, maar deze is niet voorzien van het handige display.

Ik vind het design van de Amazon Echo strak. Je hebt keuze uit twee verschillende kleuren: wit of zwart. Zoals ik net aangaf is de beschikbaarheid in Nederlandse webshops minimaal, waarbij Bol.com een uitzondering is vanwege een partner die deze aanbiedt. Vaak is dit alleen in een zwarte kleur.

Amazon Echo Show specificaties

Om wat dieper in te gaan op de specificaties, heb ik zaken als de afmetingen en het gewicht uitgezocht. Bekijk de belangrijkste specificaties in onderstaand overzicht.

KenmerkSpecificatie
Gewicht1170 gram
Afmetingen187 x 187 x 90 mm
Schermgrootte7 inch
Bluetooth versie4.2
Bluetooth bereik9 meter (gemeten binnenshuis)

Prijs/kwaliteitsverhouding: is de Amazon Echo Show elke euro waard?

Het is natuurlijk de grote vraag hoe het gesteld is met de prijs/kwaliteitsverhouding. Hiervoor bekijk ik de internationale adviesprijs en de prijs waarvoor je hem vanuit Nederland kunt aanschaffen. Dit combineer ik met de kwaliteitsoordeel in mijn ogen.

Adviesprijs: gemiddeld voor een smart display

Om te zorgen voor een eerlijke vergelijking ben ik opzoek gegaan naar de prijzen internationaal en naar de gemiddelde prijs waarvoor je de Echo Show in Nederland kunt kopen. Dit komt neer op zo’n € 180 euro. Voor een smart display is dit niet enorm hoog: zo is een vergelijkbare Google Home Hub tientallen euro’s duurder, maar vind je een Archos Hello 10 voor stukken goedkoper.

Kwaliteitsoordeel: prima keuze voor een smart speaker met display

Ik heb geen op- of aanmerkingen over de kwaliteit van de Amazon Echo Show. Oke, hij is wat zwaarder dan de andere modellen, maar je hoeft deze toch niet te verplaatsen. In mijn ogen levert de smart display de meest toegevoegde waarde in de keuken, waarbij je ook recepten en stappen visueel voorgeschoteld krijgt.

Je hoeft daarbij ook niet te kiezen voor een Google Home Hub als je op zoek bent naar een Nederlandse oplossing: ook hierbij is Google Assistant nog niet Nederlands ondersteund.

Mijn conclusie van de Amazon Echo Show review

De Amazon Echo Show is een interessante keuze als je op zoek bent naar ‘extra mogelijkheden’ binnen je smart home. Juist, extra! Het is een wat luxueuze toevoeging, die enkel leuk en handig kan zijn voor in de keuken. Als je een speaker wilt gebruiken puur voor het bedienen van apparaten, kun je in mijn ogen beter kiezen voor een Amazon Echo Plus.

Hoewel de Amazon Echo Show nog niet in Nederland officieel te koop is, kun je deze wel vaak vinden bij webshops als Bol.com. Kijk altijd wel goed naar de leveringsvoorwaarden en de aansluitingen (vaak met Amerikaanse stekker).

Amazon Echo Show

€ 235
7.9

Ondersteuning

8.0/10

Mogelijkheden

8.0/10

Design en uitvoering

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

6.5/10

Voordelen

  • Voorzien van display
  • Spraakbediening
  • Centrale hub

Nadelen

  • Redelijk prijzig
  • Niet Nederlands ondersteund