Home » Smart speaker reviews » Amazon Echo Plus review

Amazon Echo Plus review

Door Rob | Laatste update: 43 januari 2022

Op zoek naar een speaker die Alexa ondersteund is? Dan kan de keuze voor een Amazon Echo Plus een goede keuze zijn. Dit is een van de meest opvallende Echo modellen van Amazon, die wat vriendelijker vormgegeven is dan zijn broertjes. De speaker is met name geschikt voor het bedienen van andere apparaten met spraak.

Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden van deze smart speaker heb ik goed nieuws voor je! In mijn Amazon Echo Plus review 2022 lees mijn ervaringen met deze speaker. Ik heb gekeken naar een aantal belangrijke factoren en deel deze hieronder met je. Heb je geen tijd om de complete review door te lezen, dan kun je ook direct naar mijn conclusie gaan.

amazon echo plus review

Amazon Echo Plus

Een prachtig vormgegeven Amazon smart speaker. De Echo Plus is goede keuze voor binnen een smart home.

Ondersteuning van Amazon Echo Plus

Het is belangrijk om gelijk te melden dat het in deze review gaat om de Amazon Echo Plus tweede generatie. Deze vernieuwde Echo Plus verschilt qua ondersteuning en functionaliteiten weinig van zijn oudere broertje: er is wel sprake van een betere geluidskwaliteit, waar ik straks dieper op in zal gaan.

Voice assistant: Alexa

Zoals we kunnen verwachten bij Amazon speakers, is ook deze Echo Plus voorzien van Alexa als voice-assistant. Deze spraakassistent ontdek je ook bij modellen als de kleine Amazon Echo Dot en de Amazon Echo 2. Alexa vind ik persoonlijk beter werken op het gebied van vraag en antwoord dan Google Assistant, maar is helaas nog niet beschikbaar in Nederland

Taal: Engels

Doordat Alexa officieel in Nederland nog niet gelanceerd is, ontbreekt ook de Nederlandse ondersteuning. Dit is een groot nadeel van de Amazon speakers, gezien je er het liefst Nederlands wilt mee kunnen communiceren. Heb je geen probleem met Engels spreken? Dan is dit echter geen groot nadeel. Wanneer Nederlands communiceren voor jou een must is, zou je de Google Home kunnen overwegen als beste alternatief.

Mogelijkheden: wat kun je met de Amazon Echo Plus?

Net als bij Google Assistant biedt Alexa veel mogelijkheden binnen een smart home. Met de ondersteuning van Alexa op de Amazon Echo Plus kunnen we met deze smart speaker dus ook makkelijk muziek streamen, apparaten bedienen en gebruiken als persoonlijke assistent.

Wat nieuw is bij deze generatie Echo Plus, is dat hij ook voorzien is van een temperatuursensor. Hiermee kun je vragen hoe gesteld is met de temperatuur in de kamer waar de speaker staat of kun je dit checken via de Alexa app.

Bediening: bedien Alexa apparaten met spraak

Met Alexa kun je makkelijk apparaten bedienen met spraak. Er zijn bijvoorbeeld slimme stekkers te koppelen met de Amazon Echo Plus, waarna je aangesloten apparaten met je stem kunt activeren. Dit is echt enorm handig binnen een smart home, waarbij ook koppelingen van apparaten onderling goed te maken zijn. Hiermee kun je zogeheten smart home scenario’s creëeren.

amazon echo plus review

Amazon Echo Plus in Nederland?

Hoewel deze speaker slecht beschikbaar is in Nederland, biedt een partner van Bol.com deze wel aan.

Vernieuwingen bij apparaat bediening

Kijkend naar de bediening van het apparaat zelf, zijn er ook toevoegingen in vergelijking met de eerste generatie Echo Plus. Bij dit model vind ik namelijk ook twee knoppen voor het harder en zachter zetten van het volume. Bij het oudere model kon je het geluid managen met een grote draai-schrijf aan de bovenzijde van de speaker. Bij deze nieuwe variant zijn tevens de microfoon knop en de aan/uit knop te vinden.

Koppelingen en groeperen

De Amazon Echo Plus is een ware smart home hub. Dit houdt in dat het apparaat gebruikt kan worden als de centrale spil binnen je smart home. Aan boord ontdek ik een Z-Wave radio, waarmee ondersteunde Zigbee apparaten eenvoudig kunnen communiceren met deze Alexa speaker. Een goed voorbeeld hiervan zijn slimme lampen van Philips Hue.

Het is bij het koppelen wel enorm belangrijk om te letten op het feit of de apparaten ondersteuning bieden voor Alexa en of dus werken met Zigbee. Vaak herken je dit bij de productomschrijving of aan het logo van Alexa/Zigbee op de verpakking.

zigbee amazon echo plus

De Amazon Echo Plus ondersteund nu ook Zigbee, waarmee bijvoorbeeld slimme lampen van Philips Hue ook werken!

Design en uitvoering: strak vormgegeven Echo Plus

Wat mij enorm opvalt is dat de tweede generatie van de Amazon Echo Plus er een stuk strakker uitziet in vergelijking met het eerste model. Waar de eerste Echo Plus speaker in mijn ogen leek op een thermoskan, is de Echo Plus 2e generatie een stuk mooier vormgegeven.

Met een mooie stoffen bescherming rondom de speaker en de bekende Amazon Echo indicatie ring aan de bovenzijde, zal deze smart speaker van Amazon niet misstaan in de woonkamer. De speaker voelt een beetje hetzelfde aan als de Google Home Mini.

Specificaties van de Amazon Echo Plus

Uiteraard heb ik ook de liniaal naast de Echo Plus gehouden en heb ik onderzoek gedaan naar het gewicht van deze speaker. Mijn bevindingen ontdek je in onderstaand overzicht.

KenmerkSpecificatie
Afmetingen99 x 148 x 99 mm
Gewicht780 gram
OndersteuningZigbee
Alexa

Prijs/kwaliteitsverhouding: beste keuze voor een Alexa speaker?

Om te bepalen of er sprake is van een goede prijs/kwaliteitsverhouding, dien ik te kijken naar de adviesprijs en de kwaliteit (toegevoegde waarde) van deze specifieke Echo speaker!

Adviesprijs: naar verwachting

Met een adviesprijs van $ 150, komt dit model aardig in de buurt van de Google Home (het reguliere model). Echter is de Echo Plus officieel nog niet in Nederland beschikbaar, waardoor je deze met een omweg kunt kopen. Je ontdekt ook verkopers op Bol.com, waarbij de adviesprijs overschreven wordt. Gemiddeld is de Amazon Echo Plus te koop voor € 210,-.

Kwaliteitsoordeel: hoe goed scoort de Echo Plus?

In vergelijking met de eerste generatie is er zeker sprake van een betere kwaliteit. Eigenlijk met name op het gebied van geluidsbeleving. Diverse Amerikaanse review websites bestempelen deze smart speaker ook de nummer een van de beste Alexa speakers voor muziek.

Dit te hebben gezegd, kan ik concluderen dat er een prima prijs/kwaliteitsverhouding is.

Conclusie: Amazon Echo Plus review

De Amazon Echo Plus is een zeer goede smart speaker, die tevens gebruikt kan worden als smart home hub. Door de toevoeging van Zigbee ondersteuning, kunnen nu ook niet Alexa ondersteunende apparaten gekoppeld worden, waarmee je de vrijheid binnen je smart home waarborgt.

Echter dien je wel rekening te houden met het feit dat Alexa nog niet Nederlands ondersteund wordt en je dus ook een buitenlands Amazon account dient aan te maken om gebruik te kunnen maken van spraakbediening. Wanneer je Nederlands communiceren prefereert, kun je in mijn ogen beter even wachten of kiezen voor Google Home smart speakers. Op het gebied van de beste Alexa speakers scoort deze smart speaker de eerste plek!

Amazon Echo Plus

€ 139
8.3

Ondersteuning

8.0/10

Mogelijkheden

7.5/10

Design en uitvoering

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Voordelen

  • Prachtig design
  • Veel mogelijkheden
  • Makkelijke bediening

Nadelen

  • Niet Nederlands ondersteund
  • Redelijk prijzig