Home » Smart speaker reviews » Amazon Echo Dot review

Amazon Echo Dot review

Door Rob | Laatste update: 15 maart 2019

Wanneer je op zoek bent naar een kleine smart speaker kun je al snel uitkomen op de Amazon Echo Dot. Deze inmiddels derde generatie Echo Dot is een van de meest compacte smart speakers op dit moment. Deze smart speaker is voorzien van Alexa als spraakassistent.

Onlangs heb ik de Echo Dot uitgebreid onder de loep gehouden. In mijn Amazon Echo Dot review 2019 beschrijf ik mijn ervaringen en de voor- en nadelen van deze smart speaker. Check de uitgebreide review of klik direct naar mijn conclusie van deze review.

amazon echo dot review

Amazon Echo Dot 

De meest compacte smart speaker op dit moment is de Amazon Echo Dot. Goed voor het bedienen van apparaten met spraak.

Ondersteuning van Amazon Echo Dot

Praktisch alle Amazon speakers zijn voorzien van Alexa als voice assistant. De Amazon Echo Dot is ook voorzien van Alexa. Deze voice assistant helpt jou bij het bedienen van je smart home apparaten met spraak. Het grote voordeel is dat Alexa constant doorontwikkeld wordt: zelfs na je aankoop blijft je smart speaker dus up-to-date!

Voice assistant: Alexa

Alexa is een bekende spraakassistent waarmee je interactie kunt voeren. Je kunt allerlei vragen stellen, muziek streamen via Spotify op je smartphone en apparaten bedienen met spraak! Daarbij kun je via Alexa gekoppelde apparaten groeperen en combineren met de bijhorende Amazon applicatie.

Taal: Engels en nog een plannen voor Nederlands

Een klein nadeel van Alexa is dat deze nog niet Nederlands ondersteund is. Om de Alexa speaker aan te spreken of om apparaten te bedienen via de Amazon Echo Dot, dien je dus Engelse spraakopdrachten te gebruiken.

amazon echo dot is voorzien van alexa

De Amazon Echo Dot is voorzien van Alexa als spraakassistent.

Mogelijkheden van Amazon Echo Dot

De Amazon Dot kent eindeloos veel mogelijkheden, ondank zijn compacte uitvoering! Zo kun je gekoppelde apparaten met spraak besturen, eenvoudig je favoriete nummers af laten spelen en herinneringen plaatsen!

Bediening: bedien alles met spraakopdrachten

Op het gebied van bediening is er onwijs veel mogelijk. Ik zet de voornaamste bedieningsmogelijkheden op een rij:

 • Met spraak apparaten bedienen
 • Zeg tegen de Echo Dot welk nummer je wilt luisteren
 • Speel radio af
 • Plaats herinneringen

Het is wel belangrijk om bij het bedienen van apparaten te letten op de mogelijkheden. Met de Amazon Echo Dot kun je enkel Alexa compatibel apparaten aansturen. Iets wat anders is dan de Amazon Echo Plus, waarmee je ook Zigbee communicerende apparaten kunt koppelen.

Koppelingen: van stekkers tot rookmelders

Er zijn tal van apparaten te koppelen aan de Echo Dot. Om je een idee te geven van de mogelijke koppelingen, zet ik wat voorbeeld smart home apparaten in een lijst.

 • Smart plugs: steek de stekker van klassieke apparaten in smart plugs en koppel deze vervolgens met de Alexa Echo Dot. Je kunt de oudere apparaten nu ook met spraak bedienen!
 • Slimme rookmelder: vraag aan Alexa hoe het gesteld is met de actuele batterijenstatus!
 • Slimme lampen: kijk altijd naar Alexa ondersteunende smart lampen en koppel deze om ze met spraak aan te kunnen sturen!

Op de verpakking van desbetreffende apparaten vind je altijd een Alexa logo als deze hiermee te koppelen zijn. Een belangrijke zaak om dus op te letten!

amazon echo dot review

Gratis verzending van Amazon Echo Dot 

Bestel de Amazon Echo Dot bij Bol.com en geniet van een gratis verzending van bij deze smart speaker.

Design en uitvoering: Amazon Echo Dot is klein!

Wat mij gelijk opvalt is de onwijs kleine uitvoering. Het is echt een kleine smart speaker en doet mij veel denken aan de Google Home Mini. Qua behuizing is er sprake van verschillen bij verschillende generaties. Zo is de derde generatie voorzien van een stoffen behuizing, iets wat ik ook tegen ben gekomen bij de Amazon Echo 2. De oudere varianten zijn voorzien van de bekende kunststof behuizing (ook niet lelijk!).

Specificaties van de Amazon Echo Dot

Om een goed beeld te krijgen van de compactheid van de Echo Dot en andere specificaties, zet ik de belangrijkste op een rij in onderstaande tabel.

KenmerkSpecificatie
Gewicht163 gram
Afmeting99 x 43 x 99 mm
OndersteuningAlexa
Fabrieksgarantie2 jaar

Prijs/kwaliteitsverhouding: is de Amazon Echo Dot een budget keuze?

Op de vraag of de Amazon Echo Dot een budget keuze is, kan ik twee antwoorden geven. Het is een budget keuze als je op zoek bent naar een speaeker die voorzien is van Alexa. Wanneer de Alexa ondersteuning je niet veel uitmaakt zijn er echter goedkopere alternatieven, waarvan de Google Home Mini een goed voorbeeld is.

Adviesprijs: duurder dan andere compacte speakers

Met een adviesprijs van € 80,- is de prijs van deze Amazon speaker relatief hoog. Een Google Home Mini is verkrijgbaar voor € 59,-, waarbij je ook nog eens geniet van Nederlandse ondersteuning.

Kwaliteitsoordeel: slecht voor muziek, prima voor bedienen

Aan de andere kant geniet je van de Echo Dot wel van de vele mogelijkheden van Alexa. Verwacht geen goed geluid: de andere Alexa speakers zijn velen malen een betere keuze als je muziek wilt luisteren via een smart speaker. Voor het bedienen van apparaten is het aan de andere kant een goedkope en prima keuze.

Conclusie: Amazon Echo Dot review

De Amazon Echo Dot is een compacte smart speaker die prima te gebruiken is om apparaten te bedienen. De vernieuwde derde generatie Echo Dot is aanzienlijk verbeterd: zowel qua geluid als bediening.

Echter is er nog steeds geen sprake van een super goede geluidskwaliteit, wat je ook niet hoeft te verwachten van een luidspreker van dit formaat. Je kunt in mijn ogen beter kiezen voor een Google Home Mini, die niet alleen goedkoper is dan de Echo Dot, maar ook Nederlands ondersteund is.

Amazon Echo Dot

€ 59
7.5

Ondersteuning

8.0/10

Mogelijkheden

8.0/10

Design en uitvoering

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

6.5/10

Voordelen

 • Zeer compact
 • Veel mogelijkheden

Nadelen

 • Minder voor muziek
 • Niet Nederlands ondersteund
The following two tabs change content below.

Rob

Rob schrijft dagelijks artikelen en adviesgidsen op Mijnspeaker.nl en heeft een passie voor huishoudelijke gadgets. Hij is een van de gezichten achter deze speaker website en is met name liefhebber van slimme speakers. Zoeken via speakers is volgens Rob 'the next big thing'. Ook niet gek dat Rob voorkeur heeft voor speakers van Google, Harman Kardon en Sonos.

Laatste berichten van Rob (toon alles)