Voordelen van een bluetooth speaker

Laatste update: 5 januari 2022

voordelen bluetooth speaker

Op het gebied van speakers springen er de laatste tijd een paar soorten met kop en schouders bovenuit: smart speakers, WiFi speakers en bluetooth speakers. Met name bluetooth speakers worden steeds vaker gekocht voor het streamen van muziek. Wij zijn fan van bluetooth speakers vanwege de vele voordelen. In dit artikel zetten we alle voordelen van bluetooth speakers op een rij en gaan we wat dieper in op de mogelijkheden.

Wat zijn bluetooth speakers precies?

Voor we alle voordelen voor je op een rij zetten, willen we eerst kort uitleggen wat bluetooth speakers eigenlijk zijn. De speakers bieden ondersteuning voor bluetooth, waarmee andere apparaten als smartphones en tablets eenvoudig verbinding mee kunnen maken. Met dit communicatieprotocol kunnen bestanden draadloos gestuurd en ontvangen worden door apparaten die met elkaar verbonden zijn.

In het geval van bluetooth speakers kun je dus een verbinding maken met een smartphone, tablet of een ander apparaat wat muziek kan streamen via bluetooth naar jouw speakers! Tijd om de voordelen van deze speakers op een rij te zetten.

1. Draadloos muziek streamen

voordelen draadloos muziek streamen bluetooth

Een van de voordelen is draadloos muziek streamen via bluetooth.

Een van de allergrootste voordelen van een bluetooth speaker is dat je draadloos muziek kunt streamen. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een 3.5 mm jack naar 3.55 jack kabeltje: je kunt met behulp van bluetooth eenvoudig muziek streamen. Dit is echt onwijs interessant, gezien je geen last meer hebt van loshangende kabels en je de speaker praktisch overal neer kunt zetten.

Wel dien je natuurlijk rekening te houden met het bereik. Bluetooth heeft meestal een maximaal bereik van zo’n 30 meter (kom ik later op terug).

2. Vaak wordt er automatisch opnieuw een verbinding gemaakt

Wat ook erg handig is van bluetooth, is dat eerder gemaakte verbindingen vaak onthouden worden door een bluetooth speaker. Dit is vergelijkbaar met een WiFi verbinding, die eerder tot stand gebracht is met een smartphone. Wanneer het apparaat waarmee je wilt streamen naar je bluetooth speaker weer binnen het bereik is (meestal in een straal van 30 meter), is de verbinding gelijk weer gemaakt.

Let op: soms zijn er speakers waarmee er maar een verbinding tegelijk gemaakt kan worden. Een voorbeeld hiervan zijn speakers voor onder de douche, waarbij je de verbinding eerst moet verbreken voor een ander weer een bluetooth verbinding kan maken.

3. Hoge kwaliteitsverbinding zonder haperingen

Wat we allemaal wel eens maken is een haperende WiFi verbinding. Bij haperingen met internet is het al aardig irritant, maar op het gebied van muziek is het helemaal een drama: muziek die opeens pauzeert of met tussenpozen afgespeeld wordt.

Bij bluetooth is de kans op haperingen minimaal. Met streamen via bluetooth geniet je van een hoge kwaliteitsverbinding en hoef je niet bang te zijn voor wegvallende muziek.

4. Weinig tot geen interferentie van andere apparaten

Tegenwoordig is een huis steeds meer gevuld met apparaten die verbinding maken met het internet (internet of things). In een smart home is het al helemaal een wir-war van apparaten die met elkaar verbinding maken. Doordat deze veelal communiceren via dezelfde communicatieprotocollen, bijvoorbeeld WiFi, kunnen apparaten de verbindingen van elkaar doorkruizen. Dit met interferentie als gevolg.

Wees hier niet bang voor bij het streamen van muziek naar een bluetooth speaker! Bluetooth communiceert op een andere frequentie dan WiFi, waardoor apparaten die hiermee verbonden worden sowieso niet kunnen zorgen voor interferentie. Bluetooth ondersteunende modellen als speakers voor woonkamer zijn dus een zeer geschikte keuze.

5. Bluetooth kost weinig energie/batterij

Een bluetooth speaker verbruikt opvallend weinig energie wanneer er muziek gestreamd wordt vanaf een smartphone of tablet. Natuurlijk zitten we er allemaal niet op te wachten dat we constant de batterij dienen te vervangen bij draadloze bluetooth speakers.

Gelukkig verbruikt bluetooth weinig energie en zul je veel langer met een batterij doen dan met een WiFi verbinding.

6. Vaak is bellen via speaker met bluetooth mogelijk

In ons geval maken we veelal gebruik van een draadloze bluetooth speaker onder de douche. Deze is middels een zuignap aan de tegelwand bevestigd en je kunt hem eenvoudig koppelen met je telefoon via bluetooth. Naast dat je nu heerlijk van muziek onder de douche kunt genieten, is er op de speaker ook een opneem knop te vinden! Wordt je gebeld op de telefoon waarmee je muziek aan het streamen bent? Dan kun je hem eenvoudig opnemen met behulp van de speaker.

Dit is met name handig in situaties waarbij je net onder de douche springt en er iemand voor de deur staat te wachten die belt waar je blijft.

7. Ver bereik tot soms wel 30 meter

Het bereik van bluetooth is niet alleen stabiel en interferentie bestand; het reikt ook enorm ver. Met een bereik van soms wel tot 30 meter kun je prima streamen op afstand! Voor een gemiddeld tot groot huis is dit al voldoende!

8. Universeel dus werkend met veel apparaten

Een van de andere grote voordelen van een bluetooth speaker, is dat het kan werken met heel veel apparaten indien deze een bluetooth ondersteuning bieden. In tegenstelling tot frequenties als 433MHz, is er bij bluetooth geen sprake van onderlinge verschillen.

Hierdoor werkt bluetooth altijd prima en kun je ook in het buitenland hiervan gebruik maken zonder internetverbinding.

9. Bluetooth is toekomst proof

Wat wij natuurlijk ook erg op prijs stellen, is dat als we een bluetooth speaker aanschaffen, we niet na een jaar weer op zoek hoeven te gaan naar een nieuw model omdat deze verouderd zou kunnen zijn. Bluetooth is toekomst proof: het werkt simpelweg te goed om het te vervangen voor een ander protocol.

We verwachten dan ook dat bluetooth nog heel veel jaren veel gebruikt zal worden voor het streamen van muziek. Niet alleen vanwege bovenstaande voordelen, ook met de blik op het lage energieverbruik en de stabiliteit van de verbinding.

google home max review 2019

Tot 35% korting op diverse WiFi speakers bij Bol.com

Besparen op je nieuwe WiFi speaker? Dan kan dit hét moment zijn om er één aan te schaffen. Bij Bol.com krijg je namelijk nu tot 35% korting op diverse WiFi speakers. Alle speakers die in de aanbieding zijn vind je hier.

Meer over speakers

bluetooth speaker koppelen aan laptop
bluetooth speaker koppelen aan tv
premier league live luisteren
sonos speakers koppelen aan je tv
heos speaker
google nest koppelen aan sonos
voordelen bluetooth speaker
tradfri google nest
google nest philips hue