Verschil actieve en passieve subwoofer

Laatste update: 5 januari 2022

verschil actieve en passieve subwoofer

Luidsprekers kunnen vaak in combinatie gekocht worden met een subwoofer. Wanneer je bijvoorbeeld TV speakers koopt of speakers voor in de woonkamer, zul je al snel op zoek gaan naar dit soort sets. Een subwoofer kan soms voor wat problemen zorgen in huis: het is een groot apparaat, dient vaak met een omweg te communiceren met verschillende speakers en daarnaast is het ook vinden van de juiste plek/positie een issue. Een subwoofer kan echter wel heel veel bijdragen aan de geluidsbeleving: het vierkante apparaat zorgt voor een goede bass en is met name voor explosieve geluiden een mooie aanvulling. Op het gebied van subwoofers komen we vaak twee varianten tegen: een actieve en een passieve subwoofer. In dit artikel leggen we het verschil van een actieve en passieve subwoofer uit.

Wat is een passieve subwoofer?

geen versterker is het verschil actieve en passieve subwoofer

Geen versterker is hét verschil actieve en passieve subwoofer.

Een passieve subwoofer heeft zelf geen versterker. Vanwege het feit dat hier gaat om een luidsprekers zonder ingebouwde versterker, dienen zij aangestuurd te worden door een versterker met luidspreker aansluiting. Hier willen we gelijk inhaken met een groot nadeel van een passieve subwoofer: door de luidsprekerkabel kan er veel geluidsverlies optreden.

Een subwoofer is vaak geplaatst in een grote kast, waardoor er genoeg ruimte zou zijn voor een ingebouwde versterker. Toch zijn er dus subwoofers waarbij dit niet zo is. Daarbij zal de receiver die zorgt de versterking ontzettend groot zijn (door de versterker), terwijl de subwoofer zelf meestal al wat groter is. (Check een aantal modellen bij Bol.com van passieve subwoofers.)

Pluspunten passieve subwoofer

  • Vaak minder storingen dan actieve subwoofers, doordat er geen interne versterker (ingebouwde voeding) te vinden is in de subwoofer.
  • De subwoofer hoeft niet enorm groot te zijn, hoewel dit wel vaak zo is.

Minpunten passieve subwoofer

  • Vaak sprake van verlies over de luidsprekerkabel
  • Speakers met versterkers die aansturen worden onnodig groot

Wat is een actieve subwoofer?

Een actieve subwoofer heeft wél een eigen versterker ingebouwd. Daarbij is er ook vaak een cross-over filter ingebouwd bij een actieve subwoofer, die handvatten biedt op welke tonen een subwoofer wel of niet mag uitvoeren.

Onze voorkeur gaat altijd uit naar actieve subwoofers: er is niet alleen sprake van een betere geluidskwaliteit, ook doordat de producent van de actieve subwoofers het apparaat door en door kennen kun je spreken van een mooi gebalanceerd geluid en de juiste tonen. (Bekijk hier enkele actieve subwoofers bij Bol.com voor een beeld van de mogelijkheden).

Pluspunten actieve subwoofer

  • Door ingebouwde versterker van fabrikant zelf, hoef je je geen zorgen te maken over aansluitingen of goede geluidskwaliteit
  • De ruimte van de subwoofer wordt nu optimaal benut, waardoor je geen onnodig grote receivers in de woonkamer hoeft te halen
  • Vaak ook voorzien van cross-over filter, wat bepaalt wat subwoofer wel en niet mag laten horen

Minpunten actieve subwoofer

  • Meer kans op storingen dan passieve subwoofers, door ingebouwde versterker

google home max review 2019

Tot 35% korting op diverse WiFi speakers bij Bol.com

Besparen op je nieuwe WiFi speaker? Dan kan dit hét moment zijn om er één aan te schaffen. Bij Bol.com krijg je namelijk nu tot 35% korting op diverse WiFi speakers. Alle speakers die in de aanbieding zijn vind je hier.

Meer over speakers

bluetooth speaker koppelen aan laptop
bluetooth speaker koppelen aan tv
premier league live luisteren
sonos speakers koppelen aan je tv
heos speaker
google nest koppelen aan sonos
voordelen bluetooth speaker
tradfri google nest
google nest philips hue