Plaatsing speakers in woonkamer

Laatste update: 5 januari 2022

plaatsing speakers in woonkamer

Een vraag die we veel krijgen is op het gebied van het plaatsen van speakers voor TV. Wat is de juiste plaatsing, hoe kan ik het meest genieten van het geluid én waar zet ik surround speakers? Allemaal vragen die we heel graag beantwoorden. We hebben een complete gids gemaakt voor de juiste plaatsing van speakers. We gaan dieper in op de posities, het aantal graden dat ze gedraaid dienen te zijn en de mogelijkheden met een 2.1, 5.1 en 7.1 home cinema systeem.

Plaatsing speakers 2.1 in woonkamer

Laten we eerst kijken naar de juiste plaatsing van 2.1 speakers. Een 2.1 home cinema set bestaat uit twee losse speakers/luidsprekers inclusief een actieve of passieve subwoofer. Zoals je wellicht vaker hebt gezien worden de twee speakers direct naast de televisie geplaatst, waarbij de juiste zijde van de speakers belangrijk is.

Bij een 2.1 speakerset voor TV is er geen sprake van surround speakers: dit houdt in dat het geluid van de twee speakers naast de TV voor al het geluid zorgen.

Regels voor plaatsing van deze speakers

 • Zet ze naast de televisie aan beide zijden, zorg ervoor dat ze beide evenveel afstand hebben van de TV en van jou als kijker
 • Ga op de bank zitten recht voor de televisie en zorg ervoor dat de speakers in een hoek van 25-30 graden staan
 • De speakers dienen naar binnen te wijzen, in een lijn naar jouw als kijker van de televisie
 • Hou minimaal 1 meter afstand tussen beide 2.1 speakers

De subwoofer die hoort bij de 2.1 speakers hoeft niet op een specifieke plaats geplaatst te worden. Uiteraard in de kamer waar je van plan bent om je home cinema set op te stellen, maar qua locatie maakt het niet veel uit.

Plaatsing speakers 5.1 in woonkamer

Een 5.1 speakerset is voorzien van 2 speakers aan de voorzijde (naast de televisie zoals bovenstaand is beschreven) en drie extra speakers. Hiervan is er een bedoeld als center speaker en de andere twee dienen als surround speakers.

Het is belangrijk dat de center speaker direct onder de televisie geplaatst wordt, in ieder geval in het midden. Dit is een stuk makkelijker wanneer de televisie hangt en je dus genoeg ruimte hebt om de dialoog speaker eronder te plaatsen.

Regels voor plaatsing 5.1 speakers set

 • Plaats de 2.1 speakers naast de televisie en hou daarvoor dezelfde regels aan als bij de 2.1 speaker plaatsing
 • Plaats de center speaker in het midden van de kijkpositie, hij kan onder of boven de televisie geplaatst worden, net wat uitkomt in jouw situatie
 • De twee overige speakers (surround) dienen net achter de kijker geplaatst te worden aan weerszijden. Hou rekening met een hoek van 100-110 graden met de center speaker onder of boven de televisie en richt de speakers richting de kijker
 • Probeer de speakers op oorhoogte van de kijker te plaatsen (het liefst net iets er boven)

Plaatsing speakers 7.1 in woonkamer

Om helemaal goed te genieten van films en muziek in de kamer, is een 7.1 speaker set een hele interessante keuze. Bij deze speakersets vind je nog eens twee extra speakers/luidsprekers. Dit zijn surround speakers, die aan de achterzijde van de kijker worden geplaatst.

Vaak komen deze achter de bank te staan of op een boeken/wandplank als deze aan de muur te vinden is.

Regels plaatsing 7.1 speakers

 • Hou alle regels aan die we hierboven hebben besproken t/m 5.1 speakersets
 • De twee extra surround speakers die we nu hebben worden geplaatst aan weerszijden achter de kijker (links en rechs)
 • Probeer de speakers op hoofdhoogte te plaatsen, net iets boven het oor
 • Hou een hoek van ongeveer 90 graden vanuit de centrale speaker

Hou hier rekening mee bij plaatsing speakers in woonkamer

Elk huis en elke woonkamer is weer anders. Bovenstaande regels zijn handvatten voor het plaatsen van speakers, maar dit hoeft niet altijd perfect te zijn. Sterker nog: soms is het simpelweg niet mogelijk in kamers waar bijvoorbeeld sprake is van een hoek bij de televisie. Voor aanvullende vragen over het plaatsen van speakers kun je ons altijd een berichtje sturen.

google home max review 2019

Tot 35% korting op diverse WiFi speakers bij Bol.com

Besparen op je nieuwe WiFi speaker? Dan kan dit hét moment zijn om er één aan te schaffen. Bij Bol.com krijg je namelijk nu tot 35% korting op diverse WiFi speakers. Alle speakers die in de aanbieding zijn vind je hier.

Meer over speakers

bluetooth speaker koppelen aan laptop
bluetooth speaker koppelen aan tv
premier league live luisteren
sonos speakers koppelen aan je tv
heos speaker
google nest koppelen aan sonos
voordelen bluetooth speaker
tradfri google nest
google nest philips hue