Home » Smart speaker blog » Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

bluetooth speaker koppelen aan laptop

Een van de voordelen van een bluetooth speaker is dat je draadloos muziek kunt streamen. Dit kan ontzettend interessant zijn tijdens het werken achter een laptop/computer, waarbij je de bediening eenvoudig binnen handbereik hebt. Daarbij kunnen de speakers naast de computer staan, maar kan het ook gaan om speakers voor woonkamer. Een bluetooth speaker koppelen aan een laptop of computer kan meestal middels een paar eenvoudige stappen. Het is echter wel afhankelijk welk soort besturingssysteem je laptop of computer je hanteert: Windows 10 of iOS (Macbook/iMac)? In dit artikel zetten we de stappen voor beide varianten laptops/computers op een rij, zodat jij je bluetooth speaker strakjes kunt koppelen.

Waarom bluetooth speaker koppelen aan laptop of computer?

Voor we ingaan op de stappen, is het interessant om nog eventjes stil te staan bij de redenen om een koppeling met een bluetooth speaker en een laptop of computer te maken. We zetten een paar situaties op een rij:

 • De computer of laptop is niet voorzien van goede speakers, waardoor je met streamen wilt genieten van betere geluidskwaliteit
 • Je kunt een feestje hebben, waarbij de laptop dient als bediening en je de muziek in de woonkamer af wilt laten spelen op de bluetooth speakers
 • Om beter te kunnen werken heb je speakers voor PC gekocht, zodat je ze met behulp van bluetooth draadloos kunt verbinden met je laptop, die je vaak meeneemt naar werk.

Zoals je ziet zijn er al een aantal redenen waarom dit een interessant koppeling kan zijn.

Bluetooth ondersteuning is noodzakelijk

Let op: je dient wel een laptop of computer te hebben die bluetooth ondersteund. Vaak vind je de mogelijkheid van een het maken van een bluetooth verbinding bij de instellingen van jouw laptop of computer. Mocht dit niet het geval zijn, kun je een speciaal apparaatje kopen die je in de USB ingang kunt steken.

bluetooth adapter voor koppelen met laptop

Kooptip: Belkin Mini Bluetooth adapater

Wanneer jouw computer of laptop geen ondersteuning biedt voor een bluetooth verbinding, hoef je je geen zorgen te maken. Vaak vind je voor zo’n € 25,- tot € 30,- een oplossing in de vorm van een Bluetooth adapter. Deze Belkin Mini Bluetooth adapater is een goede keuze in dit geval.

Bluetooth speaker koppelen Windows 10

Om een bluetooth speaker met een Windows 10 laptop of computer te koppelen, kun je de volgende stappen volgen.

 1. Ga bij Windows 10 naar Instellingen
 2. Druk vervolgens op Apparaten
 3. Klik op de optie Bluetooth- of ander apparaat toevoegen
 4. Er opent nu een nieuw menu, waar je kunt klikken op Bluetooth
 5. De Windows 10 computer zal nu zoeken naar apparaten. Het is nu belangrijk om te zorgen dat de bluetooth speaker aan staat, met bluetooth aan. Vaak dien je hiervoor een bluetooth knopje in te drukken (soms meerdere secondes) waarna in veel gevallen een blauw lampje gaat branden of hoor je een kort geluidssignaal. Dit is natuurlijk afhankelijk van de bluetooth speaker die je hebt.
 6. Wanneer Windows 10 de bluetooth speaker gevonden heeft, komt hij in de lijst met apparaten te staan. Klik nu op Gereed als de verbinding gemaakt is.

Heb je ooit de wens om de bluetooth speaker te verwijderen als apparaat van je Windows 10 computer? Dit is mogelijk: ga opnieuw naar de lijst met apparaten via bovenstaande stappen en klik daar op desbetreffende bluetooth speaker. Je krijgt nu de optie om deze uit de lijst te verwijderen.

Bluetooth speaker koppelen met MacBook of iMac

Bij een MacBook of iMac werkt het allemaal ietsjes simpeler. Boven in de menu balk van de MacBook of iMac zie je een klein bluetooth icoon waardoor je niet via andere stappen in het menu daar eerst heen hoeft te navigeren. Volg onderstaande stappen voor een bluetooth speaker koppelen aan een MacBook of iMac.

 1. Klik op het bluetooth icoon bovenin de menubalk
 2. Druk op Turn bluetooth on
 3. Wacht tot bluetooth ingeschakeld is, waarna je onder Devices een lijst met gevonden apparaten ziet staan
 4. Ga je met de cursor naar desbetreffende bluetooth speaker en laat het zij-menu openschuiven.
 5. Klik daar vervolgens op Connect om een verbinding te maken

Zoals je ziet zijn het erg makkelijke stappen om een koppeling te maken! Mocht je toch vastlopen, kun je ons altijd een berichtje sturen.

The following two tabs change content below.

Rob

Rob schrijft dagelijks artikelen en adviesgidsen op Mijnspeaker.nl en heeft een passie voor huishoudelijke gadgets. Hij is een van de gezichten achter deze speaker website en is met name liefhebber van slimme speakers. Zoeken via speakers is volgens Rob 'the next big thing'. Ook niet gek dat Rob voorkeur heeft voor speakers van Google, Harman Kardon en Sonos.

Laatste berichten van Rob (toon alles)