Home » Beste smart speakers » Beste Nederlandse smart speakers

Beste Nederlandse smart speakers

Door Bram | Laatste update: 4 januari 2021

Elke smart speaker heeft zijn eigen spraakassistent aan boord. De meest bekende spraakassistenten zijn Alexa van Amazon, Siri van Apple en Google Home van Google. Ieder zijn eigen voordelen en nadelen: één van de grootste nadelen is dat Alexa bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet beheerst en je dus niet in het Nederlands tegen de speaker kunt praten. Ook bij de smart speakers die momenteel de spraakassistent Siri van Apple aan boord hebben is het helaas nog niet mogelijk.

Om deze reden zijn we op zoek gegaan naar de beste Nederlandse smart speakers. Spreek je liever in het Nederlands met de smart speaker kijk dan goed welke spraakassistent er aan boord zit bij de smart speaker. Momenteel zijn dus alleen de speakers met Google Assistant Nederlands.

sonos move

1. Sonos Move

In onze ogen de beste smart speaker van dit moment, draadloos te gebruiken en goede sound.

google nest hub

2. Google Nest Hub

Deze Google Nest Hub heeft een display, waarop je kunt zien welke album er afgespeeld wordt en welke slimme apparaten er geactiveerd zijn.

google nest mini kopen

3. Google Home Mini

Qua geluid heeft deze smart speaker niet de beste prestaties, wel maakt het formaat van deze Google Home Mini de speaker interessant.

harman kardon citation tower

4. Harman Kardon Citation Tower

Ook de Citation speaker lijn van Harman Kardon hebben de Google Assistant aan boord. Gezien de sound die uit deze twee toren speakers komen maakt dit een interessante keuze.

Selectie en vergelijking Nederlandse smart speakers

Voor bovenstaande aanbeveling zijn we op zoek gegaan naar de beste Nederlandse smart speakers. In deze vergelijking hebben we alleen gekeken naar smart speakers die een spraakassistent aan boord hebben die de Nederlandse taal begrijpt. Op dit moment is er maar één spraakassistent die dit kan, namelijk Google.

Waarschijnlijk ben je ook bekend met de spraakassistent van Apple: Siri. Deze spreekt namelijk wel de Nederlandse taal op je iPhone of iPad, maar helaas nog niet op de smart speaker van Apple. Om deze reden hebben we alleen de speakers van Google meegenomen in deze vergelijking.

Naast de belangrijkste factor, de Nederlandse taal beheersen, hebben we de speakers op verschillende punten vergeleken. Bekijk hieronder op welke keuze deze vergelijking gebaseerd is:

  • Aansluiting van de speaker: qua aansluiting kan er verschil zitten in smart speakers. Sommige speakers zijn alleen te gebruiken wanneer ze aangesloten zijn op het netstroom, maar er zijn ook speakers die draadloos te gebruiken zijn.
  • Bediening van de smart speaker: ook hebben we in deze vergelijking gekeken naar de bediening van de smart speaker. Er zijn bijvoorbeeld ook handige smart speakers die een display hebben waarop je de speaker kunt bedienen. De meeste smart speakers zijn simpelweg te bedienen via je smartphone.
  • Prijs van de speaker: omdat het hier om verschillende soorten speakers gaat, is prijs in deze vergelijking ook een belangrijke factor geweest.

Op basis van aanwezige spraakassistent hebben we de speakers op bovenstaande factoren vergeleken een een aanbeveling gemaakt, hieronder staat deze aanbeveling verder onderbouwd.

Sonos Move de beste keuze!

In mijn ogen is de Sonos Move de beste keuze voor een goede smart speaker. Uit de speaker komt een goede sound en de speaker is daarnaast draadloze te gebruiken. Ook kwam deze smart speaker als beste draadloze smart speaker uit de test.

Naast de handige draadloze functie is dit de eerste Sonos speaker die ook te koppelen is via bluetooth, voorheen was dit alleen mogelijk via een Wifi verbinding. Dit is erg handig wanneer je de speaker bijvoorbeeld mee wilt nemen en bijvoorbeeld buiten wilt gebruiken.

Een andere specificatie die erg belangrijk en goed is van de Sonos Move is dat deze een IP-56 rating heeft. Dit houdt in dat deze speaker bestand is tegen stof vocht, zout spatwater, sneeuw, extreme warmte of kou en uv-straling.

sonos move

De alleskunner Sonos Move

De eerste draadloze smart speaker van Sonos, de Sonos Move. Deze speaker is zowel handig voor gebruik binnen als voor buiten.

Beste Nederlandse smart speaker met display

Veel gebruikers vinden het alsnog handig om een smart speaker te bedienen met een display. Er zijn speakers met display op de markt waarop je muziek kunt bekijken, pauzeren en eventueel scenario’s af kunt spelen. Deze speakers staan ook wel bekend als smart display.

Ook hebben we de beste Nederlandse smart speaker met display voor je uitgezocht. Deze Google Nest Hub is onze favoriet gezien de prestaties. Met deze Google Nest Hub kun je eenvoudig al je slimme apparaten bedienen en dit zorgt ook nog eens voor een goed overzicht.

google nest hub

De handige Google Nest Hub

Deze Google Nest Hub is een erg handige smart display. Via het display pauzeer je eenvoudig de muziek of bekijk de clip van het nummer.

Beste compacte Nederlandse smart speaker

Deze Google Home Mini is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een compacte smart speaker. Ook is dit een handige keuze wanneer je in elke kamer een smart speaker wilt hebben, de speaker is scherp geprijsd en is makkelijk te installeren.

google nest mini kopen

Google Mini geschikt voor elke kamer

Een zeer compacte speaker die in elke kamer te plaatsen is, zodat je in elke kamer ook een spraakassistent hebt.

Ga voor het beste geluid

Naast dat je spraakopdrachten kunt laten uitvoeren door een smart speaker, is het ook belangrijk dat er een goede sound uit de speaker komt. Voor de beste sound gaat daarom mijn keuze uit naar de Harman Kardon Citation Tower. Dit zijn twee grote torenspeakers uit de Citation lijn van Harman Kardon.

De speakers werken perfect op elkaar en hebben natuurlijk ook de spraakassistent van Google aan boord. Je kunt de speakers bedienen met je smartphone, via spraak of met de display aan de bovenzijde van de speaker. Ook is dit een hele goede keuze voor het koppelen van de Harman Kardon speakers aan je tv.

harman kardon citation tower

Harman Kardon Citation Tower

Deze twee Tower speakers van Harman Kardon zorgen voor een prachtige geluidservaring. Ook zijn de speakers makkelijk aan te sluiten op je tv of andere apparaten.

Beste Nederlandse smart speakers vergelijken

In mijn onderzoek heb ik alle Nederlandse smart speakers die op dit moment te verkrijgen zijn met elkaar vergeleken. Uit deze selectie heb ik vier smart speakers gekozen die ik de beste keuze vind. De specificaties van deze vier smart speakers staan hieronder in het tabel.

Smart speakerDisplaySpraakassistent

Draadloos Indicatieprijs
Sonos Move
Nee
Google Assistant / Amazon AlexaJa (tot 10 uur)€ 399,00
Google Nest HubJaGoogle AssistantNee€ 129,00
Google Home MiniNee
Google AssistantNee€ 49,00
Harman Kardon Citation TowerJaGoogle AssistantNee€ 2499,00