Subwoofer

Advies voor een subwoofer kopen

subwoofer
Home » Speaker advies » Subwoofer

Een subwoofer zorgt met name voor de lagere tonen bij bijvoorbeeld een home cinema speakerset. Ook bij een 2.1 speakerset en een 5.1 speakerset is een subwoofer onmisbaar, hoewel de plaatsing hiervan minder relevant is dan speakers. Om te zorgen dat jij straks de juiste subwoofer kopen gaat, hebben we deze adviesgids gemaakt. Check de beste subwoofers op dit moment en vergelijk deze op interessante factoren. Een subwoofer kopen wordt zo een stuk makkelijker!

De beste subwoofers

Onze aanbeveling voor subwoofers

Jamo
SUB-210
subwoofer Monitor Audio
Monitor Audio
Bronze W10
subwoofer klipsch
BESTE KEUZE
Klipsch R-12SW
Wharfedale subwoofer
Wharfedale
D10
fenton subwoofer
Fenton
SHFS10B

Eigenschappen van een subwoofer

Een subwoofer is een onmisbare factor bij een ‘complete’ speakerset. Een subwoofer zorgt met name voor de lagere tonen en kan bij een goede integratie met de andere speakers zorgen voor een betere geluidsbeleving. In veel gevallen zijn subwoofers groter dan reguliere speakers en zijn ze in het vierkant uitgevoerd. Er kan sprake zijn van een actieve en een passieve subwoofer.

De 5 belangrijkste eigenschappen van subwoofers:

 1. Zorgen voor de diepere tonen: voor hele lage tonen bij geluid, de bass, is een subwoofer noodzakelijk. Dit kunnen reguliere speakers vaak niet, waardoor de subwoofer een goede aanvulling is.
 2. Vaak wat groter dan speakers: een subwoofer is vaak een grote vierkante ‘kast’. Dit is voor velen een nadeel, gezien de subwoofer vaak in de woonkamer komt te staan.
 3. Te vinden in speakersets: wanneer jij een speakerset koopt (bijvoorbeeld een 2.1 of een 5.1 speakerset) zul je hier ook een subwoofer tegen komen.
 4. Zowel actief als passief: een subwoofer is actief of passief. Bij een actieve subwoofer is er sprake van een ingebouwde versterker, wat niet zo is bij passief. Tip: lees ook ons artikel over het verschil van actieve en passieve subwoofers. Echter komen er vaker actieve subwoofers voor, gezien het vermogen erg groot is om ze aan te sturen.
 5. Plaatsing minder belangrijk: een andere opvallende eigenschap, is dat de locatie van de subwoofer in de kamer minder belangrijk is. Als deze maar niet teveel in een hoek staat.

Voordelen van een subwoofer

Hoewel velen een subwoofer verafschuwen vanwege zijn onhandige uitvoering (groot en vaak bedraad), zijn er toch punten te scoren met een subwoofer. Mits er dus sprake is van een goede integratie met de overige speakers! Zelfs bij een 2.1 speakerset kan het zorgen voor een verbetering van de geluidsbeleving.

 • Beter geluidsbeleving door bassen en lagere frequenties: een subwoofer produceert de lagere tonen die andere speakers niet kunnen produceren.
 • Andere speakers kunnen beter hun werk doen: doordat andere speakers niet meer lagere tonen hoeven te produceren bij het in huis halen van een subwoofer, kunnen deze beter geluid produceren.
 • Geen sprake van kastkleuring: bij kastkleuring trilt de behuizing van een speaker mee. Een teken dat de speaker niet gemaakt is voor het geluid wat geproduceerd wordt. Bij een subwoofer is hier geen sprake van.
subwoofer klipsch

★★★★★ – “Een prachtig uitziende subwoofer die tot zeer lage frequentie geluid produceert. Een goede keuze op het gebied van een subwoofer!

Onze aanbeveling: Klipsch R-12SW

De Klipsch R-12SW kan zeer lage tonen produceren dankzij een minimale frequentie van 29Hz. Met een totaal vermogen van 400 watt is dit een zeer geschikte keuze voor een nieuwe subwoofer. Qua prijs is het een middelmatige prijs als we deze vergelijken met alternatieven. Wel is er bij deze Klipisch sprake van een mooi design en zeer goede kwaliteit.

Eigenschappen:

 • 400 watt
 • Minimale frequentie van 29Hz
 • Strak vormgegeven

Onze tips voor een subwoofer kopen

Bij het kopen van een subwoofer zijn er aantal zaken waar je altijd even goed op moet letten. Het gaat hier om de aansluiting op je huidige speakers en het totaal vermogen van de subwoofer. We zetten deze en aantal andere tips op een rij die ervoor zorgen dat jij makkelijker de juiste subwoofer kopen kunt.

 • Check de minimale frequentie van de subwoofer: de minimale frequentie van een subwoofer geeft aan hoe laag de tonen zijn die de subwoofer kan produceren. Een gemiddelde is een range van 20 – 400 Hz
 • Ga na of deze goed te integreren is: heb jij al speakers in de kamer staan en wil je deze uitbreiden met een subwoofer? Ga dan goed na of ze compatibel zijn met je speakers. Tip: ga op zoek binnen forums naar eerdere ervaringen.
 • Bekijk de afmetingen van de subwoofer: hoewel een speaker vaak niet op een specifieke plek in de kamer hoeft te staan, kan het geen kwaad om de afmetingen van de subwoofer te controleren. Zo weet je straks hoe groot je de subwoofer kunt verwachten.
 • Lees ervaringen en reviews van eerdere kopers: er zijn vast al eerdere kopers van de specifieke subwoofer die jij nu voor ogen hebt. Check wat hun ervaringen waren bij deze subwoofer, zodat jij weet wat je kunt verwachten!

Een subwoofer kopen kan een lastige klus zijn. Heb je behoefte aan extra advies? Neem contact op met onze speaker experts voor op maat advies.

Subwoofer vergelijken

Vergelijk de beste subwoofers

SubwooferMinimale frequentieMaximaal vermogenPassief of actiefIndicatie prijs
Jamo SUB-21040Hz200 wattActief€ 169,-
Monitor Audio Bronze W1040Hz200 wattActief€ 649,-
Klipsch R-12SW29Hz400 wattActief€ 411,99
Wharfedale D10 Subwoofer30Hz300 wattActief€ 399,-
Fenton SHFS10B50Hz200 wattActief€ 139,90

Beste merken voor een subwoofer

Van deze merken kun je het best een subwoofer kopen

jamo speakers

Jamo subwoofers

Jamo is een bekende speler op het gebied van audioapparatuur. Ook voor subwoofers heeft Jamo interessante producten op de markt gebracht, die er niet alleen strak uitzien maar ook van goede kwaliteit zijn. De prijs van Jamo subwoofers is relatief laag vergeleken met andere merken.

klipsch speakers

Klipsch subwoofers

Klipsch gaat voor kwaliteit; ook op het gebied van subwoofers. Niet voor niets hebben we een Klipsch subwoofer uitgelicht als beste keuze. Wat ons erg opvalt bij de subwoofers van Klipsch, is dat ze ook strak uitzien en vaak voorzien zijn van mooie materialen in het design als brons.

wharfedale speakers

Wharfedale subwoofers

Wharfedale is al een geruimte tijd de specialist op het gebied van divers geluidsapparatuur. Van center speakers tot subwoofers. Echter is het merk met name interessante voor subwoofers die makkelijk te koppelen zijn met andere speakers in een home cinema speakerset.

The following two tabs change content below.

Bram

Bram is een van de gezichten achter Mijnspeaker.nl en heeft een grote passie voor het opstellen van home cinema situaties. Onder het mom 'goede muziek is pas goed met de juiste apparatuur' adviseert Bram bezoekers van Mijnspeaker.nl in de vorm van adviesgidsen en blogs. Bram's favoriete speaker merken? Sonos, Harman Kardon en Denon!

Laatste berichten van Bram (toon alles)