Slimme speaker

Advies voor een slimme speaker kopen

Home » Speaker advies » Slimme speaker

Tegenwoordig horen we er steeds meer over: de slimme speaker! Een slimme speaker is vaak voorzien van een voice assistant. Hiermee kun jij antwoord krijgen op diverse vragen als het weer of het laatste nieuws, maar ook apparaten besturen! Zo kun je bijvoorbeeld met een slimme speaker de lampen aanzetten boven de eettafel. Een slimme speaker kopen begint met onze adviesgids: bekijk de beste slimme speakers op dit moment en vergelijk ze op relevante factoren. Bijvoorbeeld of de slimme speaker Nederlands ondersteund is! Een slimme speaker kopen wordt zo een stuk makkelijker.

De beste slimme speakers

Onze aanbeveling voor slimme speakers

sonos one slimme speaker
Sonos
One
JBL
Link 20
google home slimme speaker
BESTE KEUZE
Google Home
harman kardon citation one slimme speaker
Harman Kardon
Citation One
amazon echo plus slimme speaker
Amazon
Echo Plus

Eigenschappen van een slimme speaker

Een slimme speaker wordt ook wel een smart speaker genoemd en is voorzien van ondersteuning voor stembediening. Met een zogeheten voice assistant ondersteuning kun je de speakers vragen stellen, maar ze ook gebruiken om apparaten mee te bedienen. We zetten de belangrijkste functies en eigenschappen van een slimme speaker op een rij.

De 5 interessante eigenschappen van slimme speakers:

 1. Vragen stellen: je kunt aan een slimme speaker vragen stellen. Hierbij kun je denken aan de weersverwachting, het nieuws of de openingstijden van de supermarkt. We merken wel dat er in Nederland nog flinke stappen gezet moeten worden voor het stellen van vragen. Meestal is dit nog best wel basic.
 2. Speaker zelf met spraak aansturen: je kunt de speaker zelf ook aansturen met spraakcommando’s. Zo kun je de speaker harder of zachter zetten, een nummer af laten spelen of een complete Spotify afspeellijst aanzetten.
 3. Apparaten bedienen: door de slimme speaker te koppelen met producten als slimme lampen, kun je de speaker vragen om de lampen aan te zetten of de lichtsterkte te veranderen. Er zijn zelfs mogelijkheden om complete smart home scenario’s te starten.
 4. Meestal niet draadloos: een slimme speaker is meestal niet draadloos en dient dus aangesloten te zijn op netstroom. Voor het koppelen en bedienen van andere apparaten is dan ook een WiFi ondersteuning nodig. Vaak is een slimme speaker ook een WiFi speaker.
 5. Makkelijk te koppelen: de speakers zijn vaak makkelijk te koppelen aan andere producten en slimme apparaten. Het ligt aan het domotica platform wat ondersteund is. Dit kan zowel Alexa als Google Home zijn.

Voordelen van een slimme speaker

Een slimme speaker heeft een aantal voordelen die we graag met je delen. Zo is niet alleen de vraag functie een interessante, maar ook het feit dat je er andere apparaten mee kunt bedienen.

 • Een persoonlijke assistent in huis: je kunt de speaker allerlei vragen stellen. Je zult hier vast in het begin nog aan moeten wennen, maar als het steeds normaler voor je wordt zul je het vaker en vaker gaan gebruiken. Denk aan het opvragen van een recept als je in de keuken staat.
 • Andere apparaten bedienen middels de speaker: het is onwijs handig om met spraak je lampen aan en uit te kunnen zetten. Hiervoor heb je echter wel smart home producten nodig die compatibel zijn met je speaker domotica platform.
 • Altijd up to date: als een ondersteund domotica platform een update doorvoert van de voice assistant, zal deze ook gelijk op jouw al gekochte slimme speaker te vinden zijn.
 • Vaak te koppelen en groeperen: de slimme speakers zijn in veel gevallen eenvoudig met elkaar te koppelen als je er meerdere aanschaft. Zo kan een Google Home op je nachtkastje handig zijn, evenals een model in de woonkamer. Je kunt speakers ook groeperen per kamer, dan praten we over multiroom mogelijkheden.

Veel van de voordelen zijn echter wel afhankelijk van de voice assistant die ondersteund wordt door de slimme speaker. Zo is Alexa (vaak bij Sonos speakers) nog niet in het Nederlands ondersteund, hoewel dit bij Google Home (JBL, Harman Kardon) wel zo is.

google home slimme speaker

★★★★★ – “Met name door Nederlandse spraakondersteuning vinden wij de Google Home op dit moment de beste slimme speaker!

Onze keuze voor slimme speaker: Google Home

Op dit moment vinden wij de Google Home de beste keuze voor een slimme speaker. De Google Home is sinds vorig jaar Nederlands ondersteund, waardoor je er gewoon in het Nederlands vragen aan kunt stellen. Daarbij is het geluid van de Google Home erg goed en ziet hij er strak uit. Liever een kleiner model? Dan raden wij je de Google Home Mini aan (minder op het gebied van geluidskwaliteit)!

Eigenschappen:

 • Nederlands ondersteund
 • Makkelijk te koppelen
 • Bedienen met spraak

Onze tips voor een slimme speaker kopen

Voor je direct overgaat tot aankoop van een slimme speaker, raden wij je aan om onderstaande tips door te lezen. Deze tips kunnen je helpen bij de juiste slimme speaker kopen die past bij jouw wensen!

 • Kijk welke voice assistant ondersteund wordt: wil je graag Nederlands praten tegen de speaker en hierin ook antwoord krijgen? Check dan of je te maken hebt met een Google Assistant ondersteunende speaker. Bij slimme speakers met Alexa is Nederlands nog niet ondersteunt.
 • Lees reviews van de slimme speaker: het is slim om voor je de slimme speaker kopen gaat, eerst reviews en ervaringen van eerdere kopers te lezen. Zo krijg je een neutraal en eerlijk beeld van de speaker die jij overweegt te kopen.
 • Check of deze compatibel is met huidige apparaten: heb jij reeds smart home / slimme producten in huis en wil je deze straks graag kunnen koppelen? Check dan altijd met waarmee de slimme speaker compatibel is. Handig als je bijvoorbeeld slimme lampen van Osram of Hue hebt en deze aan wilt kunnen zetten met spraak via de slimme speaker!
 • Smart home starten? Check dan starterspakketten: goed nieuws als jij je wilt verdiepen in een smart home. Bij diverse slimme speakers krijg je direct een aantal slimme lampen. Zo leg je de basis van een slimme woning op een relatief voordelige manier.

Heb jij nog meer vragen over een slimme speaker of kom je er niet helemaal uit bij het maken van een keuze? Wij helpen je graag! Stuur onze speaker-experts gerust een berichtje.

Slimme speakers vergelijken

Vergelijk de beste slimme speakers

Slimme speakerVoice assistantTaalMultiroomIndicatie prijs
Sonos OneAmazon AlexaEngelsJa€ 229,-
JBL Link 10Google AssistantNederlandsJa€ 149,-
Google HomeGoogle AssistantNederlandsJa€ 149,-
Harman Kardon Citation OneGoogle AssistantNederlandsJa€ 199,-
Amazon Echo PlusAmazon AlexaEngelsJa€ 199,-

Beste merken voor een slimme speaker

Van deze merken kun je het best slimme speakers kopen

google speakers

Google slimme speakers

Google is met de Google Home modellen een van de betere keuzes voor een slimme speaker. Sinds eind 2018 is Google Assistant, de voice assistant van Google Home, in het Nederlands ondersteund. Sinds die tijd is de populariteit van Google Home aanzienlijk versterkt in Nederland.

harman kardon speakers

Harman Kardon slimme speakers

Diverse speakers van Harman Kardon zijn voorzien van een Google Assistant ondersteuning. De Citation One bijvoorbeeld maakt het mogelijk om vragen te stellen, apparaten te bedienen en de speaker zelf ook aan te sturen met spraakcommando’s. Harman Kardon is een slimme keuze als je ook wilt genieten van de beste geluidskwaliteit!

sonos speakers

Sonos slimme speakers

Sonos is met de Sonos One een goede keuze voor een nieuwe slimme speaker kopen. De Sonos One biedt ondersteuning voor Amazon Alexa, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk Spotify kunt starten via spraak. Let er wel op dat Alexa in het Nederlands nog niet ondersteund wordt. Je kunt er dus enkel Engels tegen praten.

The following two tabs change content below.

Rob

Rob schrijft dagelijks artikelen en adviesgidsen op Mijnspeaker.nl en heeft een passie voor huishoudelijke gadgets. Hij is een van de gezichten achter deze speaker website en is met name liefhebber van slimme speakers. Zoeken via speakers is volgens Rob 'the next big thing'. Ook niet gek dat Rob voorkeur heeft voor speakers van Google, Harman Kardon en Sonos.

Laatste berichten van Rob (toon alles)