Center speaker

Advies voor een center speaker kopen

center speaker
Home » Speaker advies » Center speaker

Wij noemen een center speaker ook wel het hart van een home cinema speakerset. Een center speaker komt vaak onder te staan of boven de tv te hangen, recht voor de luisteraar of kijker. Vanaf een 5.1 speakerset is er sprake van een center speaker. Bij een center speaker kopen dien je echter wel te laten op de aansluitingsmogelijkheden. Wij maken het kopen van deze speakers een stuk makkelijker. Bekijk hier de beste center speakers van nu en vergelijk deze met elkaar. Als je naar aanleiding van deze adviesgids nog vragen hebt over een center speaker kopen, kun je ons altijd een bericht sturen.

De beste center speakers

Onze aanbeveling voor center speakers

center speaker klipsch
Klipsch
R-25C
Monitor Audio center speaker
Monitor Audio
Apex A40
center speaker jamo
BESTE KEUZE
Jamo S 81
center speaker Wharfedale Diamond
Wharfedale
Diamond 220
magnat shadwo center speaker
Magnat Shadow
Center 213

Eigenschappen van een center speaker

Wanneer je een speakerset wilt uitbreiden is de keuze voor een center speaker snel gemaakt. Een center speaker is voor dialogen en gesprekken in films bedoeld. Een center speaker wordt altijd in het midden van de zitpositie van de kijker/luisteraar geplaatst.

7 interessante kenmerken van center speakers:

 1. Staat in het midden bij de TV: een center speaker wordt vaak onder de televisie geplaatst of komt er boven te hangen. Vaak is een center speaker dan ook slank qua uitvoering.
 2. Een wat plattere speaker: zoals we hierboven al aangaven is een center speaker vaak dun uitgevoerd en lijkt hij soms een beetje op een soundbar.
 3. Is bedoeld voor dialogen: een center speaker is gemaakt om dialogen en gesprekken op films beter te laten horen.
 4. Word in lijn geplaatst met kijker/luisteraar: de beste plek voor het plaatsen van een center speaker is recht voor de kijker/luisteraar onder of boven de TV.
 5. Passieve en actieve uitvoeringen: center speakers zijn er zowel in passieve als actieve uitvoering. Bij een passieve uitvoering is er geen versterker aan boord in de speaker zelf, wat bij een actieve variant wel zo is.

Voordelen van center speakers

Bij het vergroten van een speakerset met een center speaker geniet je van veel voordelen. Zo is er sprake van een betere geluidskwaliteit en kun je onder andere gesprekken veel beter horen. We zetten deze en enkele voordelen op een rij.

 • Dialogen en gesprekken beter te horen: niets is zo vervelend als het slecht kunnen verstaan van gesprekken en dialogen in films. Met een center speaker hoef je hier geen last meer van te hebben.
 • Een center speaker kan ook als normale speaker gebruikt worden: hoewel hij de naam de center speaker draagt en met name bedoeld is voor dialogen, kan deze speaker ook gewoon dienen als normale speaker.
 • Ze zijn slank, waardoor je ze makkelijk kunt plaatsen: het is wel zo fijn als een speaker onder of boven de televisie niet teveel opvalt. Gelukkig zijn center speakers veelal smal, waardoor het plaatsen geen groot probleem hoeft te zijn.

Bovenstaande voordelen zijn het meest voornaamst bij center speakers, maar hoeven niet altijd aanwezig te zijn bij alle modellen. Wanneer jij een van bovenstaande voordelen belangrijk vindt, raden we je aan hier goed op te letten bij een center speaker kopen.

center speaker jamo

★★★★★ – “We dachten eerst dat het een bluetooth speaker was, maar het bleek een center speaker te zijn. Met zeer goede kwaliteit is deze Jamo de beste keuze in onze ogen!

Onze aanbeveling: Jamo center speaker

Het oog wil natuurlijk ook wat! Met die gedachten hebben wij de Jamo center speaker geselecteerd als beste keuze op dit moment. De prachtige center speaker van Jamo is van goede kwaliteit en zorgt ervoor dat je gesprekken goed kunt horen. De speaker is voorzien van magnetische roosters en heeft een clean en strak design. Een topper in onze ogen!

Eigenschappen:

 • 240 watt vermogen
 • Magnetisch afgeschermd
 • Hoge kwaliteit
 • Relatief scherpe prijs

Onze tips voor een center speaker kopen

Wij willen natuurlijk dat je slaagt voor een geschikte center speaker. Zaken als afmetingen en een ‘goede’ prijs dien je altijd goed te bekijken. We zetten wat handige tips op een rij die jou kunnen helpen bij het kopen van de juiste center speaker die past bij jouw wensen.

 • Bekijk de afmetingen van de center speaker: je wilt natuurlijk wel dat de speaker straks netjes onder je TV geplaatst kan worden. Ga daarom na hoeveel ruimte je onder je televisie hebt en vindt een model wat qua afmetingen passend is.
 • Lees reviews en ervaringen van anderen: er zijn vast personen die de center speaker die jij voor ogen hebt al hebben gekocht. Lees wat zij erover te zeggen hebben en kom erachter of zij ergens niet over te spreken zijn.
 • Vergelijk prijzen bij webshops: vaak worden center speakers bij meerdere webshops aangeboden. Wellicht is er ergens een interessante aanbieding of actie: vergelijken kan nooit kwaad.
 • Check of de center speaker compatibel is met jouw systeem: heb jij nu al speakers in de woonkamer staan? Dan is het wel aan te raden om te kijken of de speaker te verbinden is met jouw systeem. Denk aan zaken als bluetooth!
 • Bluetooth bereik nakijken: heb jij een grote woonkamer en heb je een bluetooth center speaker op het oog? Kijk dan goed naar het bluetooth bereik. Er zijn modellen die minder dan 10 meter bereik hebben, wat wellicht te weinig kan zijn als jij aan de andere kant van een radio hebt staan die je wilt streamen naar de speakers.
 • Kijk goed naar magnetische afscherming: hoewel we het gelukkig steeds minder vaak tegenkomen, zijn er soms center speakers zonder magnetische afscherming. Een monitor kan van slechte invloed zijn op speakers, wat met magnetische afscherming voorkomen wordt. Altijd goed op letten dus!

Het kan goed zijn dat je nog behoefte hebt aan aanvullend advies. Hiervoor kun je onze speaker-experts altijd even een berichtje sturen.

Center speakers vergelijken

Vergelijk de beste center speakers

Center speakerTypeVermogenMagnetisch afgeschermdRichtprijs
Klipsch R-25CPassief400 wattJa€ 199,-
Monitor Audio Apex A40Passief200 wattJa€ 629,-
Jamo S 81 CENPassief240 wattJa€ 169,-
Wharfedale Diamond 220Passief150 wattJa€ 249,-
MAGNAT SHADOW CENTER 213Passief90 wattJa€ 189,-

Beste merken voor een center speaker

Van deze merken kun je het best center speakers kopen

klipsch speakers

Klipsch center speakers

Al sinds 1946 specialiseert Klipsch zich op het gebied van audio apparatuur. Ook op het gebied van center speakers zien we veel diverse varianten voorbij komen die onze aandacht trekken. Met name door de scherpere prijs in vergelijking met alternatieven in combinatie met het meestal hoge vermogen.

jamo speakers

Jamo center speakers

Jam is in onze ogen een goede keuze als merk op het gebied van center speakers. Het merk heeft kwaliteit hoog in het vaandel, wat we terugzien onder de motorkap van diverse speakers. Daarbij scoort Jamo veel punten op het gebied van design: wat zien we strakke varianten voorbij komen!

wharfedale speakers

Wharfedale center speakers

Ook voor center speakers biedt Warfedale uitkomst. Niet alleen op kwaliteit, maar ook op het uiterlijk zijn de center speakers van dit bekende merk een aanrader. De prijs van de speakers is iets hoger dan soortgelijke merken, maar we hebben het hier wel over zeer goede kwaliteit in combinatie met een strak design.

The following two tabs change content below.

Bram

Bram is een van de gezichten achter Mijnspeaker.nl en heeft een grote passie voor het opstellen van home cinema situaties. Onder het mom 'goede muziek is pas goed met de juiste apparatuur' adviseert Bram bezoekers van Mijnspeaker.nl in de vorm van adviesgidsen en blogs. Bram's favoriete speaker merken? Sonos, Harman Kardon en Denon!

Laatste berichten van Bram (toon alles)